Medtem ko je v Evropi glavno vprašanje v povezavi s športom, kdaj bodo znova oživele nogometne zelenice, imajo čez lužo v ZDA drugačne skrbi. No, »nekje vmes« sta tudi za oboje zanimivi hokejska liga NHL in predvsem košarkarska NBA, a tako kot je evropski nogomet zanimiv za Evropejce, je v ZDA za Američane zanimivih več športov. V tem času se tako ukvarjajo s tem, kakšna bo usoda najstarejšega izmed vseh tamkajšnjih poklicnih športnih ligaških tekmovanj, bejzbolske lige MLB, katere nova sezona bi morala biti že v polnem teku; ali se bo septembra po urniku lahko začela 101. sezona lige ameriškega nogometa NFL; pa tudi, kdaj se bo nadaljeval tam najbolj priljubljeni avto-moto šport, serija Nascar. In ravno slednja je pred kratkim ponudila najbolj konkreten odgovor od vseh.

Sprva brez kvalifikacij

Potem ko so v seriji cup, elitni in najprestižnejši, »prvi ligi« tega avtomobilskega športa, ki večinoma poteka na ovalnih dirkališčih, v tej sezoni štiri dirke že spravili pod streho, je 13. marca sledila prekinitev zaradi koronavirusa. Po še nekaj prestavljanjih pa so zdaj uradno potrdili, da se bo sezona nadaljevala prihodnjo nedeljo, 17. maja, na dirkališču v Darlingtonu v Južni Karolini. Pri čemer bo najstarejši tako imenovani superspeedway (ovalna proga, ki v dolžino meri najmanj 3,2 kilometra), na katerem tekmujejo v seriji Nascar, nato še eno dirko gostil v sredo, 20. maja. »Darlington je eno izmed zgodovinsko najpomembnejših dirkališč našega športa in je kot takšno pravšnje za ponovni zagon dirk, ki smo jih tako težko čakali,« je ob tem povedal predsednik tamkajšnjega dirkališča Kerry Tharp.

Pri Nascarju so medtem že določili tudi datuma naslednjih dveh dirk serije cup, ki bosta 24. in 27. maja v Charlottu, jasno pa je, da na nobeni izmed majskih dirk še ne bo gledalcev. »O tem, kdaj in kako na tribune vrniti gledalce, še razpravljamo. Za zdaj se vračamo v okolje, ki zagotavlja varnost udeležencev, in navdušeni smo, da bomo končno nadaljevali dirkanje,« je povedal izvršni direktor serije Nascar Steve O'Donnell in dodal, da bosta dirki v Darlingtonu brez treninga in kvalifikacij, v Charlottu pa upajo vsaj na slednje, a se bodo o vsem skupaj odločali na podlagi izkušenj s prvih dirk.

Odpovedali tekme v Londonu

A dirkanje z avtomobili je seveda eno, športi, pri katerih je več medsebojnih stikov, pa nekaj povsem drugega. V bejzbolski ligi MLB, ki bi morala biti že dober mesec v polnem teku, bolj kot ne ugibajo, kdaj in na kakšen način bi se sezona lahko začela. Ker v nekaterih ameriških zveznih državah mehčajo ukrepe, bi že kmalu pred praznimi tribunami domače tekme sicer lahko igrala več kot četrtina klubov, kar pa seveda ne bi bilo pošteno, zato se za zdaj kot bolj realni omenjajo drugi scenariji. Eden je, da bi vse tekme igrali v Phoenixu in njegovi okolici v Arizoni, kjer bi poskrbeli za namestitev vseh 30 ekip, ki bi nato »potovale« zgolj iz hotelov na tekme. Drugi načrti obsegajo tekme v treh mestih (Phoenix v Arizoni, Dallas v Teksasu in Tampa na Floridi), od katerih ima vsako po pet primernih stadionov, tu je tudi ideja s petimi mesti… V vsakem primeru nameravajo končni načrt razgrniti do konca maja. Junija naj bi tako opravili obvezne priprave, julija pa začeli tekmovati. »Eno je jasno, pogovarjamo se o tem, kdaj, kje in kako, ter ne o tem, ali se bo letošnja sezona začela,« je prepričan tudi kolumnist pri ESPN Jeff Passan.

Še najmirnejše se medtem zdi stanje v ligi ameriškega nogometa NFL. Konec aprila so s pomočjo videopovezave uspešno opravili nabor novincev, trenutni načrti pa ne predvidevajo zamika začetka sezone, katere prva tekma naj bi bila 10. septembra, zadnja, Super Bowl, pa 7. februarja v Tampi. »Seveda je odprtih vprašanj še veliko, od prisotnosti gledalcev naprej, a zagotovo načrtujemo začetek po prvotnih načrtih,« je povedal uradni govorec lige Brian McCarthy in dodal, da bodo o morebitnih protokolih v primeru nadaljevanja pandemije koronavirusa razpravljali pozneje. Uradni koledar naj bi v vsakem primeru predstavili že prihodnji teden, edina sprememba pa je za zdaj ta, da so za novo sezono odpovedali pet tekem, ki bi jih gostila London in Ciudad de Mexico, kamor se namerava NFL vrniti leta 2021.