Pa ne bo šlo tako gladko. Ljudstvo v Sloveniji le ni tako neumno, kot si nekateri predstavljajo. To kaže že »kolesarski« upor v omejenih pogojih, trdno pa sem prepričan, da zadeve ne bodo šle tako, kot so si nekateri zamislili. Zdaj bo lahko prišel »z vilami in motikami« tudi Marjan Podobnik in bodo tudi njega vprašali, kaj bo z njimi počel. Bojim se, da je figurativnega izražanja konec. Sedanjo vlado dodatno obremenjujejo tudi podatki, da je celo SAZU prek svojih zvez hotela pomagati in bi lahko pomagala, pa so jo zavrnili. Zakaj le? Ne razumem ali pa minister Tonin ne razume, da ni potrebna nikakršna parlamentarna komisija, ki bi ugotovila, kaj se nam je zgodilo. Take komisije je v zgodovini ustanavljal ve se kdo, ki je, kadar ni hotel, da se reši problem, ustanovil komisijo za (ne)rešitev tega problema. Saj smo imeli dovolj komisij in nikjer nisem zasledil končnih poročil; spomnite se poslanca Mogeta. Če bi hoteli zadevi priti do dna, imamo organe, ki so za to pooblaščeni in bi v treh dneh lahko zadeve pregledali.

Za to sta potrebna dva pogoja: dovolj znanja in dovolj politične volje. Bojim se, da slednjega ni. Glede na to, da sem član društva SRP (Slovenija, resnica, poštenje), javno izjavljam, da v društvu imamo znanje in vladi ponujamo tričlansko komisijo, ki bo v treh dneh, od dneva, ko dobi dokumentacijo, ugotovila, kaj se je zgodilo in kdo je za kaj odgovoren. To komisijo naj bi imenovala vlada.

Za svoje delo bi ta ali druga komisija potrebovala naslednje. Prvič, kateri veljavni predpisi so določali javno nabavo. Drugič, ali se je nabavljalo v skladu z veljavnimi predpisi. Tretjič, če se ni nabavljalo v skladu z veljavnimi predpisi – zapisnik vlade ali drugega organa, ki ni delal v skladu z veljavnimi predpisi, ter pregled, ali ti »novi predpisi« temeljijo na zakonu in so v skladu z njim. Četrtič, kdo je, če je, nabavljal v skladu z »novimi pravili«. Petič, preveriti boniteto podjetij, ki so nabavljala zaščitna sredstva. Gre za samo 59 pogodb, če sem pravilno razumel. Tisti, ki poznajo gospodarsko pravo, vedo, kaj morajo brati, in bodo hitro ugotovili, kaj se je počelo.

Na koncu še tole. Ministra Počivalška in Tonina ter Jelko Godec bi bilo treba suspendirati za en mesec, dokler se zadeva ne razčisti in ugotovi njihova vloga in vloga raznih posrednikov. Tako ali tako trdijo, da so »garali po osemnajst ur in reševali življenja«, zato naj se vmes malo odpočijejo, da se zadeva razčisti. Godčeva je celo opravljala delo, čeprav je nihče ni za to posebej ni pooblastil. Rečeno ji je bilo, da bo državna sekretarka! Pa prepovedati jim je treba javno nastopanje do razjasnitve zadeve. Ali je za to volja? Ker je Janša govoril, naj se ga opozarja, če se delajo napake, ga zdaj, če tega sam ne vidi, javno opozarjamo mi, da so bile storjene hude in naklepne napake ter da gre za prekrške. Elementov je dovolj, da bo lahko minister Hojs (čeprav menim, da za to nima pooblastil) dal usmeritve policiji oziroma pristojnim službam za primerno ukrepanje.

Remzo Skenderović, Ljubljana