Direktor Fucz Fahrudin Solak je v torek zvečer predlagal vladi Federacije BiH, naj ga začasno preventivno suspendirajo, dokler preiskava ne bo ugotovila njegove, kot je dejal, popolne nedolžnosti, je poročala balkanska podružnica televizije Al Jazeera na svoji spletni strani.

Solak trdi, da so ventilatorje naročili od družbe, ki je edina lahko zagotovila, da bodo ventilatorji prispeli v BiH v zahtevanem roku. Pričakuje, da bodo preiskovalci ugotovili vse podrobnosti o dobaviteljih, dobičku in procesu odločanja. Zavrnil je vse špekulacije o morebitnih nepravilnostih.

Pogodbo o nakupu ventilatorjev sta podpisala Solak in lastnik kmetijskega podjetja FH Srebrena malina Fikret Hodžić. Vrednost nakupa 100 ventilatorjev je 5,8 milijona evrov, navaja televizija.

Preiskavo vodi državno tožilstvo BiH. Sporni naj bi bila cena naprav kot tudi njihova kakovost. Podjetja iz Vogošče ni na seznamu javnih nabav BiH. Dovoljenje za uvoz ventilatorjev naj bi dobili šele, ko so podpisali pogodbo s Fucz. Prvih 80 ventilatorjev so pripeljali v BiH prejšnji teden. Še zmeraj so zapakirani in čakajo na strokovni pregled v skladišču civilne zaščite v Sarajevu, še navaja Al Jazeera. Poudarja, da je nakup ventilatorjev razburil javnost v BiH.

Tiskovni predstavnik agencije Sipa Luka Miladinović je v torek potrdil, da so preiskali prostore uprave in podjetja zaradi suma nezakonitih dejanj med postopkom uvoza ventilatorjev, je poročal sarajevski novičarski portal klix.ba. Potrdil je, da so našli določene predmete, ki naj bi bili v pomoč preiskovalcem.

Sipa je zahtevala ustrezno dokumentacijo o uvozu medicinske opreme tudi od carinske uprave in letaliških služb v Sarajevu.