Politiki verjamejo, da je sprejemljivo, da se zaradi omejitev gospodarske škode sezona za 36 klubov v prvi in drugi ligi nadaljuje. Na današnji telefonski konferenci bodo določili točen datum za začetek tekem, nemški mediji pa poročajo, da bi to lahko bil 21. maj. Kljub pozitivnim novicam pa pomisleki o smiselnosti nadaljevanja prvenstva ostajajo. »Tveganje se nemudoma poveča v trenutku, ko klubi pričnejo z moštvenimi treningi in ko se prične igranje tekem. Že en sam prepozno odkrit primer lahko povzroči nadaljnje okužbe. Posledično se lahko zaradi enega samega nogometaša zelo hitro znova vse zaustavi. Prav zato je treba ukrepe še nekoliko zaostriti,« je v pogovoru za Deutche Welle dejal generalni sekretar sindikata igralcev (FifPro) Jonas Baer-Hoffmann.

Nogometna sezona v Nemčiji je sicer prekinjena že od sredine marca, a ker se Nemčija s pandemijo koronavirusa spopada uspešneje od nekaterih drugih sosednjih držav, vodstvo Nemške lige (DFL) vse močneje lobira za nadaljevanje tekmovanj. V igri so predvsem finance, saj prvi in drugi ligi zaradi izpada s strani televizijskih pravic grozi izguba v višini 300 milijonov, kar bi ne nazadnje lahko ogrozilo obstoj številnih klubov.

Zaenkrat moštva v upanju, da se bo prvenstvo že kmalu nadaljevalo, trenirajo v manjših skupinah, pri tem pa upoštevajo pravilo socialne distance, treningi celotne ekipe pa bodo dovoljeni šele po dveh uspešno opravljenih testiranjih za covid-19. Kljub temu se mnogi sprašujejo, kako varno je v času pandemije igrati kontaktne športe. Po besedah Baera-Hoffmanna je zaskrbljenost čutiti tudi med nogometaši samimi. »Jasno je, da mora potekati boljši dialog. Igralci morajo razumeti vsa higienska pravila, prav tako pa verjeti, da so ta dovolj primerna za to, da bodo zaščitila njihovo zdravje,« svari Baer-Hoffmann.

Pri DFL so sicer izčrpna higienska pravila sprejeli že minuli mesec. Med drugim narekujejo, da se morajo vse tekme odigrati za zaprtimi vrati, na stadionu pa ne sme biti več kot 322 ljudi. Prav tako bodo morale ekipe tunel, ki vodi na igrišče, zapustiti posamično, prepovedani pa bodo tudi nekateri rituali pred začetkom obračuna, kot sta rokovanje in skupinsko fotografiranje.