Medtem, ko so smutiji pravzaprav sinonim za zdravje v kozarčku (čeprav bi o tem lahko debatirali, ker je sadje pravzaprav najbolj zdravo, če ga jemo samega in ne popolnoma zmiksanega, saj z miksanjem uničimo vse vlaknine, ki so tisto zdravo v sadju), je ta smuti prava mala pregreha. Je sladica v kozarčku.

Za pripravo potrebujete le banano in nekaj sestavin iz shrambe. Tudi v najbolj težkih časih, kot je trenutna #koronavirus kriza, imamo vsi vedno doma nekaj arašidovega masla, pa mleko in kakav ter seveda čokolado. Potem, ko veliko ljudi najbolj uživa v zelo zelenih in malo zrelih rumenih bananah, tiste bolj zrele večina rada spremeni v bananih kruh. Banane so zdrave in vsebujejo veliko koristnih sestavin, zato jih le pogumno jejte. Odlične so tudi v smutijih za zajtk. Bananam dodajte le malo jagodičevja, špinačo, ovsene kosmiče, skuto ali grški jogurt in še kefir. Občasno tudi v danes predstavljeni smuti, saj je pravzaprav kar sladica.

Preden si pogledamo, kaj potrebujete za pripravo in kako težak je postopek priprave (saj ne! priprava je smešno enostavna, kot je priprava vseh smutijev: zmešajte in prelijte v kozarec!), še nekaj nekajminutnih sladic, ki so prav tako odlične in lepo zadovoljijo željo po sladkem:

- Pečen ananas z medeno omako

- Slasten (jutranji) toast s skuto, banano in arašidovim maslom

- Jabolka (in čips) s čokolado in arašidovim prelivom

- Poletni petminutni kruhki s skuto in češnjami

- Jagode s kremno sirovo pomako

- Brusketa s čokoladnim namazom, banano in borovnicami

- Sladoled z vročimi višnjami in piškoti

- Sladoledne kroglice

Več sladice najdite pod oznako Sladice, vse smutije pa pod Smutiji.

Pa na zdravje!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

2 banani

2 žlici arašidovega masla

1 žlička medu ali javorjevega sirupa

2 žlici kakava

350 ml mleka

1 rebro temne čokolade za okras

PRIPRAVA

Priprava je zelo enostavna! Vse sestavine, razen rebra temne čokolade, dajte v mešalnik in dobro zmiksajte. Tekočino prelijte v dva kozarca, okrasite z naribano temno čokolado in postrezite.

Uporabite bolj zrele banane – bolj bodo zrele, bolj sladek bo smuti. Namesto medu lahko uporabite tudi javorjev sirup. Uporabite katero koli mleko ali rastlinski napitek (mandljev, kokosov, rižev ali ovsen napitek).