Družba JUB je že drugo leto zapored v okviru sejma DOM v Ljubljani javnosti predstavlja izbrano barvo leta ter z njo povezane barvne kombinacije in trende, ki bodo letos pomembno zaznamovali naše bivanjske prostore. Barvo leta 2020 sta izbrali arhitektka in blogarka Nina Štajner, specialistka za oblikovanje prostora, ter Jubova arhitektka Nastja Iskra, na Jubovi barvni karti pa jo boste našli pod oznako LOVE 385A. JUB je skladno z barvnimi trendi pripravil tudi nasvete barvnih kombinacij za vse, ki boste letos oblikovali ali prenavljali svoje bivalne ali delovne prostore.

Temeljni simboli narave

»Izbor Barve leta 2020, ki bo tudi letos z vsemi svojimi odtenki aktualna v vseh štirih letnih časih, bo zagotovo navdušil vse, ki pri oblikovanju notranjih ambientov ali zunanjega prostora prisegate na vedno privlačne temeljne simbole narave. Svetlejši ali temnejši odtenki letošnje barve leta LOVE 385A bodo v vaših domovih vzpostavili prijetno atmosfero in zbudili vse vaše čute, njihova toplina in mehkoba pa bosta soustvarjali še občutek vrhunskega udobja in domačnosti,« poudarja arhitektka Nastja Iskra, ki v Jubu že več kot desetletje bdi nad barvnimi trendi na področju oblikovanja prostora.

»Barvo in njene odtenke je v naših bivanjskih prostorih seveda mogoče odlično kombinirati s številnimi inovativnimi elementi ali modnimi ikonskimi izdelki, posamezne barvne površine pa glede na namembnost prostora izpostaviti tudi v kombinaciji z izbranimi materiali, kot so na primer les, keramika, kamen ali kovina, katerih iluzijo tekstur lahko danes v prostoru zlahka upodobite oziroma dosežete tudi z dekorativnimi slikopleskarskimi tehnikami. V Jubu smo zato prepričani, da bomo tudi letos kupcem z nasveti izdatno pomagali oblikovati njihove domove z aktualnimi in sovpadajočimi smernicami s področja mode, interjerja in arhitekture. Tako bo mehka in topla oranžna barva v interjerjih ustvarila novo ravnovesje in neponovljivo prijeten ambient, zaradi svoje nevsiljive narave pa bo še kako dobrodošla tudi na fasadnem ovoju objekta,« je svoja razmišljanja sklenila Jubova arhitektka.

Vedno najprej zaznamo barvo

Arhitektka in blogarka Nina Štajner, ki z družbo JUB tesno sodeluje na področju oblikovanja prostora, poudarja, da ljudje med vsemi elementi v prostoru najprej zaznamo barvo, zato imajo prav barve na nas izjemno velik vpliv: »Ustvarjalci prostora to dejstvo s pridom izkoriščamo in barve izpostavljamo na prvo mesto lestvice pri oblikovanju prostora. Tudi letos bo v notranjih prostorih izbrani zamolklo oranžen ton barve leta posebno lepo zažarel v kombinaciji s sorodnimi odtenki toplega spektra barvne lestvice ter s pridihom bleščečih glamuroznih detajlov. Za karseda umirjen učinek ambienta velja barvo leta kombinirati tudi z nežnimi bež odtenki, lesom in pletenimi mehkimi teksturami. Izbrani oranžni odtenek je zelo hvaležen za poudarjanje dizajna, dinamike in domačnosti prostora,« še pojasnjuje specialistka za oblikovanje prostora, ki obenem poudarja, da nam z barvo leta JUB za vsak letni čas ponuja tudi svojevstne navdihe in kombinacije barv, tekstur in materialov, ki jih lahko izbirate za prostore različnih namembnosti v svojem domu.

Barva leta 2020 ponuja tudi posebne barvne kombinacije za štiri letne čase – kot zimska mistika, pomladna nežnost, poletna svežina in jesenska toplina. V Jubu so tako za letošnje leto v sodelovanju z arhitekti pripravili štiri navdihe, v katerih barvo leta v prostorih kombinirajo in dopolnjujejo z drugimi barvami, teksturami in materiali. Vsak letni čas pri uporabnikih ustvarja posebne in nepozabne občutke ter navdihe – od zimske mistike in pomladne nežnosti s poživljajočimi barvnimi toni do poletne svežine z modrikastimi odtenki in jesenske topline z uravnoteženimi bež odtenki. Barva leta 2020 bo lahko tako s sezonskimi utrinki pri vas doma na svojevrsten način izpostavljena skozi vse leto. (ktm)