Trump je dejal, da je šele v torek izvedel za aretacijo Luka Denmana in Airana Berryja, ki sta povezana z zasebnim varnostnim podjetjem Silvercorp s sedežem na Floridi. Oba današnja plačanca sta nekdanja pripadnika posebnih enot ZDA zelenih baretk, ki sta se odlikovala med služenjem v Iraku.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro trdi, da sta oba del skupine plačancev, ki je skušala iz Kolumbije s hitrimi čolni vdreti v Venezuelo in ga ubiti. "To nima nobenega opravka z našo vlado," je novinarjem zagotovil Trump.

Ustanovitelj Silvercorpa Jordan Goudreau je sicer prevzel odgovornost za organizacijo "operacije Gideon", ki je skušala izkrcati plačance v Venezueli v nedeljo. Venezuelska vojska jih je šest ubila. Vlečejo se vzporednice s podobno operacijo ZDA oziroma obveščevalne agencije Cia proti komunistični Kubi pred desetletji v Prašičjem zalivu, ki je prav tako neslavno propadla ampak z veliko več žrtvami.

Vpletenost ameriške vlade je zanikal tudi State Department, ki je dodal, da gre za kampanjo dezinformacij Madurovega režima, da odvrne pozornost sveta od krvavih nemirov v zaporu, med katerimi je umrlo 40 ljudi. State Department pravi, da bodo dejstva lahko znana šele po koncu Madurovega režima.

Vpletenost v operacijo je zanikal tudi vodja venezuelske opozicije Juan Guaido. Goudreau pa je izjavil, da so želeli Madura le ugrabiti, a v dogovoru in po pisnem sporazumu z Guaidojem. Ta sicer to gladko zanika.