»V sezoni negotovosti, kakršne še niso imeli, zagotovo vemo eno stvar: da se novinarstvo nikoli ne bo končalo. Zelo podobno kot gasilci in zdravstveni delavci tudi novinarji tečejo proti ognju,« je v ponedeljkovem prenosu po youtubu namesto s slovesne podelitve na newyorški Univerzi Columbia začela Dana Canedy razglasitev dobitnikov Pulitzerjeve nagrade, najprestižnejše ameriške novinarske nagrade. Največ pulitzerjev je kot že marsikakšno leto prej odšlo na The New York Times, The New Yorker, The Washington Post in The Los Angeles Times, najpomembnejša med njimi pa je odpotovala na Aljasko.

Brez zakona

Nagrado v kategoriji javne službe je dobil časopis Anchorage Daily News skupaj z neprofitno medijsko hišo ProPublica za razkritje, da tretjina skupnosti na Aljaski nima policijske zaščite, oziroma za serijo zgodb Lawless (Brez zakona), ki so nastale po eno leto dolgi raziskavi. Prva je na primer razkrila, da tretjina Aljaske sploh nima policijske zaščite, in to prav v skupnostih, ki imajo največ spolnih napadov, samomorov in družinskega nasilja, druga pa, da nekatere vasi na Aljaski za varovanje iz obupa najemajo policiste, ki so bili obsojeni zaradi nasilja.

Članki, ki jih je objavil Anchorage Daily News, so ameriškega državnega tožilca Williama Barra prisilili k obisku Aljaske in obljubi, da bo v policijsko zaščito na Aljaski vložil 52 milijonov dolarjev, vendar pa s tem ni konec serije Lawless, saj se bo nadaljevala tudi letos. »S pomočjo ProPublice smo govorili z več sto žrtvami spolnega nasilja iz vse države,« je razkril novinar Kyle Hopkins, vodja raziskovalne ekipe pri Anchorage Daily News, ki je že večkrat dokazal, da lahko tudi manjši mediji posegajo po velikih nagradah, saj je najprestižnejšega pulitzerja dobil že leta 1976 in 1989, predvsem pa prispevajo k velikim spremembam.