Na novomeškem okrožnem sodišču se nadaljuje ponovljeno sojenje 57-letnemu Štefanu Mitroviću iz Verduna pri Stopičah zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe avgusta 2018 v baru Na klančku v Črmošnjicah. V brutalnem pretepu je Mitrović 42-letnega Marka Potočarja tako zdelal, da je ta utrpel več zlomov lobanje, nosnih kosti, čeljusti, obeh ličnic, sten očesne votline.

Marca lani je okrožno sodišče presodilo, da je šlo za eventualni naklep, toda po mnenju višjega sodišča je bila sodnica Mojca Hode pri izreku kazni »premila«. Po mnenju višjih sodnikov je šlo namreč za direktni naklep, kot je v obtožnici zapisalo tudi tožilstvo in ki se kaznuje strožje. Sodnica je Mitrovića obsodila na šest let, ker pa je dejanje storil v času pogojnega odpusta po prestajanju 20-letne zaporne kazni zaradi uboja v Srbiji, mu je pogojni odpust preklicala in izrekla enotno kazen devet let in deset mesecev zapora. Tožilstvo, ki je obtoženca na prvem sojenju označilo za »tempirano bombo«, je sicer predlagalo enotno kazen 14 let zapora.

Obtoženi: Bil sem izzvan

Mitrović, ki na sojenje prihaja iz ljubljanskega pripora, ves čas trdi, da ni kriv in da sta pretep začela Marko Potočar in Dejan Novak. Kot je povedal na glavni obravnavi, je v gostilni pil kavo, ko sta pristopila Potočar in Novak in ga začela izzivati, sploh Novak da ni odnehal, Potočar pa naj bi ga pri tem celo spodbujal. Da bi se pomirili, sta se Potočar in Mitrović rokovala, pri tem pa naj bi ga Potočar močno sunil v rebra. In takrat se je začelo. Po mnenju tožilstva naj bi Mitrović Potočarja večkrat močno udaril v glavo, da je ta padel po tleh.

»Dogodek obžalujem, toda bil sem napaden, le branil sem se,« pa trdi Mitrović. Lastnik lokala je ravno pospravljal mize na terasi, ko je iz gostilne zaslišal trušč. Na tleh je zagledal okrvavljenega Potočarja. Skupaj z Mitrovićem sta ga postavila na stol, kmalu zatem je prispela tudi oškodovančeva žena in poklicala policijo. Mitrović je medtem odšel, prijeli so ga teden dni po dogodku.

Oškodovanec vztraja pri izpovedbi s prvega sojenja. »Ne vem, kaj točno se je dogajalo v gostilni in kako sem dobil tiste poškodbe. Skoraj ničesar se ne spominjam,« je dejal. Povedal je, da je obtoženi sedel za eno od miz, ko sta z znancem Dejanom Novakom prišla v gostilno. »Nekaj se nama je nasmihal,« je dejal. Novak naj bi začel obtoženca izzivati, Potočar pa ga je miril. To pa je tudi bolj ali manj vse, česar se spominja. Trdi, da ne ve niti, katero pijačo sta naročila (po besedah lastnika gostilne sta naročila »meter štok kole«), kaj šele, kako je prišlo do pretepa. Naslednje, česar se spominja, je, ko je bil že na vozičku v bolnišnici.

Se res ničesar ne spominja?

Čeprav ugotovitve izvedenca kažejo, da poškodbe niso bile take, da bi povzročile izgubo spomina, Potočar vztraja pri svojem. Kot pravi, še vedno čuti posledice pretepa, na enem očesu je delno izgubil vid, ima hude glavobole, nočne more, obiskuje psihiatra, jemlje pomirjevala.

Sodišče je tokrat zaslišalo dvanajst prič, med drugim tudi novinarko Slovenskih novic Tanjo Jakše Gazvoda, ki jo je za pričo predlagal Mitrović. Ponovila je, kar so ji povedali obtoženčevi sosedje, ko je zbirala informacije za članek o dogodku. Dejali so, da je Mitrović, odkar je prišel iz zapora, cele dneve delal v gozdu, izogibal se je konfliktom in pijači, v preteklosti pa da je znal biti, sploh ko je kaj popil, zelo vzkipljiv.