»Bundesbank bo v treh mesecih izključena iz programa kvantitativnega sproščanja, razen če svet ECB sprejme novo odločitev, ki bo na razumljiv in utemeljen način dokazala, da cilji monetarne politike ECB niso nesorazmerni,« je v izjavi navedlo sodišče.

ECB je program odkupovanja obveznic, namenjen povečanju količine denarja v obtoku in posledično pospešitvi inflacije, zagnala leta 2015 in ga uporabljala do leta 2018. Septembra lani je nato sprejela sklep o vnovični vzpostavitvi tega programa.

Pobuda za ustavno presojo programa je prišla leta 2015, saj naj bi ECB prekoračila svoja pooblastila in z uveljavitvijo programa za odkup obveznic od poslovnih bank članice EU delno odvrnila od tega, da bi si prizadevale za učinkovito fiskalno politiko, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ustavno sodišče je za pomoč pri presoji zaprosilo Sodišče EU, ki je presodilo, da je program kvantitativnega sproščanja skladen z evropskim pravnim redom.

Dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic, ki ga je svet ECB sprejel nekaj dni po razglasitvi pandemije novega koronavirusa, ni bil predmet tokratne presoje ustavnih sodnikov.