»Kdor mora poslovno nujno na pot, mora globo seči v žep. Število mest na vlakih in letalih je zelo omejeno in cene so zelo visoke. Za let italijanske letalske družbe Alitalia na relaciji Rim-Milano je treba odšteti do 375 evrov,« je opozorilo italijansko združenje za zaščito potrošnikov Codacons. Dodajo, da so železnice in letalske družbe stroške strogih zaščitnih ukrepov prenesla na potrošnike. Pristojne kartelne oblasti ter ministrstvo za promet je združenje pozvalo, naj preprečijo previsoke cene, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijani se pritožujejo tudi nad povišanjem cen življenjskih potrebščin. Zaradi bolj zapletenega prevoza in pomanjkanja sezonskih delavcev, ki bi pobirali letino, so se cene povišale predvsem pri kmetijskih izdelkih. Potrošniki morajo tako za svežo zelenjavo ali sadje plačati več kot pred pandemijo.

Cene so se povečale tudi v italijanskem gostinstvu. Italijanski lokali so sicer še vedno zaprti, a številni ponujajo dostavo do doma, so pa zaradi tega zvišali cene.

Italijanska trgovinska zbornica Confcommercio predvideva, da bodo zaradi pandemije novega koronavirusa v Italiji zabeležili velik upad potrošnje. Ta se bo po ocenah letos v Italiji zmanjšala za osem odstotkov. Tri četrtine upada potrošnje naj bi odpadlo na modo, vozila, kulturo, prosti čas, turizem in gostinstvo.