»Prepričljivo poročilo« o kitajskem izvoru globalno uničujoče pandemije novega koronavirusa, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump napovedal na televizijski mreži Fox, je po zaslugi avstralskega Daily Telegrapha očitno že javno. Časnik se je namreč dokopal do dosjeja obveščevalnega združenja, popularno imenovanega »Five eyes« (Pet očes), ki od druge svetovne vojne naprej z dolga leta tajnim sporazumom povezuje obveščevalne službe ZDA, Združenega kraljestva, Kanade, Avstralije in Nove Zelandije. Petnajst strani dolgo poročilo naj bi potrjevalo že znane teorije, da je Kitajska svetu lagala o prenosu koronavirusa med ljudmi, poskrbela za izginotje tako imenovanih žvižgačev in zavračala izročitev virusnih vzorcev zahodnim državam, ki so iskale cepivo. Poročilo tudi pritrjuje tistim, ki verjamejo, da je virus »ušel« iz laboratorija v Wuhanu.

Kitajsko ravnanje po izbruhu okužb s covidom-19 poročilo opredeljuje kot »napad na mednarodno preglednost« v boju proti prenosljivim boleznim. Opisuje tudi, kako se je Peking v srditem spopadu z virusom doma trudil prikriti njegovo dejansko širjenje in hkrati cenzuriral navedbe o asimptomatskih prenašalcih. Tako naj bi že od zgodnjega decembra lani blokiral spletne strani, ki so omenjale novi virus, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa naj bi tedaj sledila kitajskemu zanikanju prenosa virusa med ljudmi kljub izraženi zaskrbljenosti sosednjih držav. Prenašanje s človeka na človeka naj bi Kitajska prikrivala vse do 20. januarja. In čeprav so oblasti že pred tem prepovedale potovanja znotraj države, so preostanku sveta zagotavljale, da je tak ukrep nepotreben, po poročanju časnika navaja poročilo.

Bo Kitajska volilni adut?

Trump se je v svoji napovedi poročila o kitajski odgovornosti za pandemijo izognil neposredni kritiki tamkajšnjega voditelja Xi Jinpinga. »Nič slabega ne bom rekel,« je dejal in dodal, da imata s predsednikom zelo dobre odnose. Je pa po drugi strani poudaril, da so kitajske oblasti po njegovem mnenju »storile napako, da so skušale epidemijo prikriti ter jo pogasiti kot ogenj«.

ZDA, ki so zdaj največje virusno žarišče, in Kitajska, ki jo skrbi morebitni drugi val, si zadnje tedne podajata obtožbe o izvoru virusa in neustreznem odgovoru nanj, dodatno pa spor postaja del kampanje pred ameriškimi novembrskimi predsedniškimi volitvami. Ashley Townshend, direktor Centra za ameriške študije na sydneyjski univerzi, meni, da bodo volitve ob sedanjem razvoju dogodkov referendum o tem, kateri od kandidatov, Trump ali Biden, bo bolj nepopustljiv do Pekinga.

Tamkajšnje oblasti se na novinarska poizvedovanja o napovedanem poročilu še niso odzvale, domnevno zaradi še vedno trajajočih prvomajskih praznikov. Je pa kitajsko zunanje ministrstvo že prejšnji teden, ne da bi omenjalo Trumpa, obtožilo ameriške vladne predstavnike, da skušajo »na druge prevaliti lastno odgovornost za nezadosten odgovor na epidemijo«. Takšnega mnenja zagotovo ni ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki trdi, da je covid-19 ušel z wuhanskega inštituta za virologijo, in dodaja, da »ni prvič, da je svet izpostavljen virusom zaradi napak v kitajskem laboratoriju«. Dokazov za to ni predstavil, je pa znano, da je omenjeni laboratorij raziskoval viruse pri netopirjih.