Aja Zajc je dijakinja gimnazijskega programa na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku. V nedeljo, 19. aprila, bi morala s sošolci zaplesati na maturantskem plesu. »Samo za to priložnost sem si kupila obleko, ne vem, ali jo bom lahko oblekla še ob kakšni drugi priložnosti. Je res svečana,« pove dijakinja, ki si želi po maturi šolanje nadaljevati na fakulteti za farmacijo.

»Morda je komu izmed vrstnikov za maturantski ples, ki je zaradi koronaukrepov odpadel, vseeno oziroma upamo, da je le prestavljen na september. Sama na svečani večer gledam kot dogodek, ki se zgodi enkrat v življenju. Gre za čaroben večer, ki ga preživiš s sošolci, s katerimi si se štiri leta šolal, s profesorji, ki so nam dali ogromno znanja in življenjskih izkušenj, in ne nazadnje tudi s starši,« še pove.

Zabavno med snemanjem videa

»V nedeljo popoldne, ko bi morali s sošolci in profesorji skupaj na odru zapeti Gaudeamus igitur, so nas presenetili profesorji, ki so samo za nas posneli plesno-glasbeni video SREČNO, GENERACIJA 2020. Priznam, da smo bili ob ogledu videa s starši iskreno ganjeni,« še pove dijakinja. Prav ganjenost pa je na neki način presenetila tudi učiteljski zbor GSŠRM Kamnik. »Sploh se nismo zavedali, da smo z željo, da bi našim maturantom dan naredili vsaj malo slavnosten, tako zelo razveselili njih in njihove starše. Odzivi po elektronski pošti in s komentarji na facebook so se kar vrstili,« pove profesorica Andreja Sabati Šuster. »Očitno smo v teh negotovih trenutkih še bolj potrebni pozornosti in zavedanja, da je nekomu mar za nas.«

Je pa snemanje kratkega filmčka prineslo nekaj veselja tudi vsem tistim učiteljem, ki so se snemanja udeležili. »Sodelavec glasbenik nam je poslal glasbeno podlago, na katero je vsak sodelujoči posnel svoje petje in vrnil posnetek. Z glasovi, brez glasov, z mikrofoni, brez mikrofonov. Vse skupaj je za tisti kratek filmček, če verjamete ali ne, trajalo dobri dve uri. Glasbeniki so vse skupaj še malo dodelali, nato pa poslali dijakinji drugega letnika, ki je filmček zmontirala. Ravnateljica ga je s spremnim besedilom na dan, ko bi moral biti maturantski ples, poslala vsem četrtošolcem in njihovim staršem, objavili pa smo ga tudi na spletni strani šole in facebooku,« je še pove Andreja Sabati Šuster, ki je prepričana, da se bodo od generacije 2020 tako ali drugače slovesno poslovili in zaključili sobivanje.