»Na Goriško sem prišel izključno s tem namenom, da se dogovorimo za odprtje dodatne kontrolne točke na meji med Slovenijo in Italijo. Meja z Italijo, kot je bila pred razglasitvijo epidemije, še dolgo ne bo odprta, na novi nadzorni točki bo tako veljal enak režim prehoda državne meje, kot je zdaj na Vrtojbi,« je povedal Hojs.

Promet preko nadzorne točke bodo nadzirali policisti, o delovnem času prehoda preko državne meje pa še ni dokončne odločitve. Idealno bi bilo nekje med 6. in 23. uro, je povedal.

V prvi fazi te epidemije je bil minister Hojs razočaran »tako kot italijanski predsednik vlade nad odzivom Evropske unije«. "Mislim, da se je v tem primeru Evropska unija pozno odzvala in tu dajem predsedniku italijanske vlade priznanje, ki je dal jasno in odločno besedo, da je v tem primeru potrebna večja solidarnost. Jaz upam, da bo večja solidarnost na evropski ravni prišla v poštev takrat, ko bo treba blažiti ekonomske posledice te krize," je dejal.

Hojs je prepričan, da bodo na Goriškem ograjo na meji z Italijo hitro umaknili in goriškemu županu Rudolfu Ziberni ter predstavnikom slovenske manjšine v Italiji zagotovil, da jo je slovenska stran postavila le zaradi sanitarnih namenov in ne zato, ker bi hoteli znova postavljati ograjo med obema državama in obema Goricama.

O predlogu za ponovno odprtje dveh novih nadzornih točk - v urbanem okolju na Erjavčevi ulici v Novi Gorici in predvidoma Neblo v Goriških Brdih -, naj bi še v tem tednu pripravili novo uredbo, ki naj bi jo vlada potrjevala predvidoma do konca tega tedna ali v začetku naslednjega.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je ob koncu ministrovega obiska povedal, da je zadovoljen z dogovorom in upa, da ga bodo tudi uspešno izpeljali. Tudi zaradi tega, ker ima celotna regija precej težav zaradi zaprtja meje z Italijo, saj predstavljajo obiskovalci iz Italije dobre goste, uporabnike storitev in kupce v Sloveniji.