Slike iz prenatrpanih bolnišnic po svetu so v zadnjem času zamenjale podobe sprehajalcev, ki se nastavljajo toplim pomladnim sončnim žarkom. Španija je objavila podatek o najmanjšem številu dnevnih smrti zaradi koronavirusa v zadnjem mesecu in pol. Podobne podatke sta objavili tudi Italija in Francija. Več kot štiri milijone Italijanov se s tem tednom vrača na delo, a v nasprotju s Slovenci še vedno ne morejo potovati med regijami brez utemeljenih razlogov.

Podobno sončen je bil mesec april na kapitalskih trgih. Ameriški splošni delniški indeks S&P500 je dosegel največjo mesečno rast po letu 1987: minuli mesec je končal zgolj še 10 odstotkov pod izhodiščno vrednostjo z začetka letošnjega leta. Trenutno stanje v gospodarstvu je slabo, zato odlično stanje na borznem parketu zbuja dvome o morebitni nadaljnji rasti. Hitra rast delniških tečajev sloni na pozitivnih pričakovanjih o uspešni omejitvi škode na vseh področjih, ki jo povzroča pandemija, in enormni likvidnosti v finančnem sistemu, ki jo tudi z inovativnimi pristopi zagotavljajo praktično vse najpomembnejše svetovne centralne banke.

Petkovo prvomajsko trgovanje na borzah v ZDA je bilo pod težo zaostrovanj odnosov s Kitajsko in slabših rezultatov poslovanja podjetja Amazon od pričakovanih vse prej kot praznično. Jeff Bezos, ustanovitelj in šef Amazona ter eden najbogatejših ljudi, je vlagatelje posvaril, da bi kljub rekordni prodaji v drugem četrtletju podjetje lahko imelo izgubo. Amazon bo namenil najmanj štiri milijarde ameriških dolarjev za varnost svojih zaposlenih in strank, kar bo znižalo dobiček. Ameriški spletni trgovec, katerega delnice so samo v letošnjem letu pridobile več kot 30 odstotkov vrednosti, je zaradi svojega poslovnega modela (spletna prodaja, storitve v oblaku) in velikosti sicer eden od zmagovalcev te krize. Pozitivno za podjetje je, da bo strogih ukrepov ob upadanju števila novookuženih vedno manj, navade kupcev, pridobljene v času korona krize, pa bodo vsaj deloma ostale.

Ameriški predsednik Trump je ob koncu meseca poskrbel za dodatno stopnjo negotovosti, saj je poudaril, da Bela hiša razpolaga z močnimi dokazi, da virus covid-19 izhaja iz kitajskega laboratorija v Wuhanu. Ob tem ni izključil možnosti uvedbe dodatnih trgovinskih omejitev pri poslovanju s Kitajsko. Že tako razburljive prve majske dni je dodatno začinil s ščepcem negotovosti še eden najbolj cenjenih borznih profesionalcev Warren Buffet z izjavo, da ne verjame, da kdor koli ve, kaj se bo na kapitalskih trgih zgodilo jutri, naslednji teden, naslednji mesec oziroma naslednje leto. Izjava sama po sebi ni nič posebnega. Drži vselej ne glede na obdobje. Pozornost pa zbuja izražena dodatna previdnost 89-letnega večnega optimista, sploh ob dejstvu, da je njegovo podjetje Berkshire Hathaway v celoti odprodalo vse svoje naložbe v letalsko industrijo (American Airlines Group, United Airlines Holdings, Delta Air Lines in Southwest Airlines). Olje na ogenj je dodatno prilil z izjavo: »Želim jim srečo.« Hkrati pa je Buffet ponovil staro modrost o smiselnosti dolgoročnega varčevanja v delnicah, s čimer se je težko ne strinjati.