Vprašanja za ministra Zdravka Počivalška:

1. Zakaj je vlada naložila kadrovsko in izkušenjsko popolnoma neustreznemu zavodu za blagovne rezerve (ZBR) celotno breme naročanja zaščitne odpreme? Ali ste, g. Počivalšek, res v vladi vztrajali, da to izvaja ZBR, ki, mimogrede, spada pod vaše ministrstvo?

2. Zakaj in kdaj ste zahtevali drugo mnenje o primernosti Geneplanetovih ventilatorjev in se na njegovi osnovi odločili za nakup prav teh ventilatorjev? Ali ste se že prej dogovorili z Geneplanetom za dobavo in vam neugodna ocena vrhunskega svetovno priznanega strokovnjaka za respiratorne bolezni dr. Riharda Knaflja ni šla v zakup? Kakšne so znanstvene in strokovne reference drugega poročevalca v primerjavi s tistimi dr. Knaflja? Kot zaščitna maska ni enaka zaščitni maski in ventilator ni enak ventilatorju, tako tudi strokovnjaki niso enakovredni in njihova strokovna mnenja nimajo enake teže.

3. Koliko drugih mnenj in za katero zaščitno opremo je vaše ministrstvo zahtevalo in v koliko primerih so bila ta druga mnenja osnova za izbiro in ne prva?

4. Zakaj ste osebno intervenirali in zahtevali, da edino Geneplanet dobi 100-odstotni avans ob le 50-odstotni bančni garanciji?

Vprašanja za ministra Mateja Tonina:

1. Kdo in na osnovi katerih podatkov se je odločil za nabavo mask prek podjetja Acron?

2. Koliko od pregledanih ponudb je bilo bolj ugodnih od sprejete ponudbe podjetja Acron?

3. Zakaj niso na vašem ministrstvu le na hitro preleteli preostalih nekaj sto »spregledanih« ponudb vsaj za osnovne parametre (cena, dobavni rok, kvaliteta) in se med temi odločili za podrobnejši pregled bolj ugodnih od izbranih, med njimi tudi podjetja Acron? Tak hiter pregled bi bilo mogoče narediti v nekaj urah vključno z vnosom teh osnovnih podatkov v tabelo v excelu.

Vprašanje za oba gospoda ministra:

Kakšna so dejstva o misteriozno izginulem tovornjaku z maskami, ki je ob začetku sage z nabavami zaščitne opreme na poti iz Italije izpuhtel nekje pri Postojni? Nismo še vsi pozabili vajinih pleteničenj in izmikanj o komunikaciji s šoferjem, o kredibilnih dobaviteljih iz BiH itd.

Pri odgovorih na ta preprosta vprašanja je treba vztrajati, vse dokler slovenska javnost ne dobi ustreznih odgovorov.

Izr. prof. dr. Peter Tancig Ljubljana Črnuče