Film Celica (2017) scenarista in režiserja Dušana Kastelica po njegovih besedah govori o škatli mrkih bitij, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen: vesel, živahen in radoveden. Bolj ko raste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo. Kot so zapisali na SFC, je film gostoval na več kot sto festivalih, prejel 26 mednarodnih nagrad, Kastelic pa je lani zanj prejel nagrado Prešernovega sklada za animirani film. Producent filma je Bugbrain inštitut za animacijo.

Od rojstva do smrti je zgodba celovečernega dokumentarnega filma Živeti kamen (2014), v katero se vpletajo nuja po preživetju, tradicija, kultura, šport, prosti čas in zabava. Režiser Jurij Gruden je o filmu med drugim povedal: »Na Krasu imamo kamen tako rekoč v genih. Zato nisem želel preprosto obravnavati zgodbe nabrežinskega kamna, ampak spregovoriti o njem na nov način. Na primer s poudarjanjem zelo izrazite ženske komponente, tako v kamnolomih kot v obrtniških delavnicah.«

Sledi prav tako celovečerni dokumentarni film Heterodoks (2019) scenarista in režiserja Aljaža Bastiča, v katerem producent filma in profesor Franjo Štiblar razmišlja o slovenskem gospodarstvu in družbi. Z obravnavo desetih področij poda analizo sedanje situacije in pogled v prihodnost ter predlaga, kako ravnati v dobro Slovenije, so zapisali na SFC.

Povečali tudi nabor kratkih filmov

V nabor kratkih filmov so dodali dokumentarni film DokumenTrate ali Lepi trenutki v težkih časih (2018) režiserjev Gašperja Markuna in Renata Švare o taboru Umetnost dezinstitucionalizacije, prvič prirejenem v nekdanji instituciji za ljudi z duševnimi stiskami. Sledi kratki igrani film In je takoj večer (2015) režiserja Kristijana Krajnčana, v katerem se na navaden dan v navadnem kraju fant in dekle odločita, da bosta naredila samomor.

Med kratkimi filmi sta še igrana srhljivka Med tabo, mano in bogom (2012) scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča ter igrani film Spremembe (2016) režiserja Jana Fabrisa, ki je študijski projekt, v katerem mladi meščanski par, ki si želi urediti svoje življenje, naleti na moralno dilemo, ki je ni sposoben razrešiti brez tragičnih posledic.

Animirani seriji Pim in Pan (2010) režiserke Polone Sepe pa so dodali štiri nove epizode, v katerih mladi nadobudneži lahko poslednjič spremljajo zgodbe velikega mesta, kjer je med stolpnice iz železobetona stisnjena deželica, posejana s pisanim cvetjem, visokimi drevesi in zelenimi travniki.

Filme v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma podarjajo na ogled slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture. Na spletnem naslovu bsf.si so dostopni sedem dni, spored pa dopolnjujejo vsak ponedeljek in četrtek, so sporočili s SFC.