Predlog prestavitve svetovne razstave je 21. aprila sprejel izvršni odbor BIE, sestavljen iz delegatov 12 držav članic. Sprememba datuma Expa je zahtevala dvotretjinsko podporo vseh članic, zato jih je organizacija pozvala h glasovanju. Danes so iz omenjene organizacije sporočili, da je bil dvotretjinski prag dosežen. Zdaj bo prestavitev le še uradno potrdil izvršni odbor BIE, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prestavitev Expa so predlagali Združeni arabski emirati, torej država gostiteljica. Za to se je že zavzelo tudi več sodelujočih držav, ki se spopadajo s pandemijo novega koronavirusa, saj je kljub sproščanju ukrepov v nekaterih državah še vedno veliko negotovosti v zvezi z učinki na javno zdravje, gospodarsko aktivnost in omejitvami gibanja. Države bi sicer v tem času morale že intenzivno pripravljati svoje razstavne prostore v Dubaju.

Projekt pa ohranja ime Expo 2020 Dubai.

Slovenska vlada je na predlog gospodarskega ministrstva preložitev podprla.

Svetovna razstava bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji so pričakovali do 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Slovenija naj bi se na Expu 2020 predstavila pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience. Paviljon bi državo predstavljal kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Na gospodarskem ministrstvu so idejno zasnovo paviljona izbrali aprila lani. Izbrano rešitev je zasnovala družba Magnet Design, predvideva pa objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in simbolno tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj.

Objekt sta v Dubaju postavljala Riko in KTNK, ki sta določena gradbena dela že opravila. Celotna postavitev naj bi stala 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.