O trenutnem stanju z novim koronavirusom pri nas so govorili Tomislav Mirković iz UKC Ljubljana, Vinko Stojnšek iz oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin: Za nami je uspešen teden, ko čez vikend nismo imeli na novo potrjenih okužb. Pripravlja se tretji sveženj ukrepov, ki bo osredotočen na turizem in navodila za ponovno odprtje vrtcev in šol ter ostalih dejavnosti (npr. zobozdravstvene usluge). Preventivni ukrepi in previdnost še vedno veljajo. Svet za nacionalno varnost trenutno v razširjeni sestavi na Brdu razpravlja o novih ukrepih.

Mirković: Skupina v UKC Ljubljana, ki je bila za to zadolžena, je preverila 90 ventilatorjev. Trenutno je stanje z ventilatorji - glede na umirjanje epidemije - zadovoljivo. Uporabljamo ventilatorje, ki jih poznamo in so bili last kliničnega centra že od prej. Ni bilo potrebe, da bi uporabili ventilatorje, ki niso že od prej v kliničnem centru.

Mirković: Ventilator, ki je te dni najbolj na udaru, ima v primerjavi z drugimi ventilatorji veliko opcij, ki jih je treba še dodatno nakupiti. Mnenje naše komisije je bilo, da ga je možno uporabljati le ob dobavi kompresorja in vlažilca zraka. Težko komentiram razhajanja stroke v mnenjih glede specifičnega ventilatorja, ker ne poznam utemeljitev npr. bolnišnice v Celju. Mislim, da je stroka, kar se tiče teh ventilatorjev, zelo enotna.

Kacin: Splošna bolnica Celje je te ventilatorje prilagodila in aktivno uporabljala. Posebej je treba poudariti, da njim na nobenem oddelku ni umrl nihče. Uspešno so ventilirali 18 pacientov.

Stojnšek: Beležimo 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je približno dvajset odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Tak trend smo pričakovali. Že trend v začetku leta je kazal več prijav, v začetku izvajanja ukrepov je število prijav nekoliko upadlo, sedaj smo spet na povečanju. Še vedno najbolj na udaru ženske, gre za fizično, psihično, čustveno nasilje, ki ga večinoma izvajajo partnerji (bivši partnerji, zakonci). Število izrečenih ukrepov prepovedi približevanja se je znižalo, čeprav so številke v primerjavi z nekaj leti nazaj primerjive.

Kacin: Rimskokatoliška cekev je zelo natančno predpisala navodila in pogoje, po katerih se lahko maše izvajajo. Zelo jasno razvidno je, da se bodo držali socialne distance in da tukaj ne bo izvora novih okužb. Tudi Islamska skupnost je postavila natančne pogoje. Odločitev o odprtju vrtcev bo v veliki meri odvisna od raziskave razširjenosti okužbe.

Kacin: Čez štirinajst dni načrtujemo novo točko presoje glede dodatnega sproščanja ukrepov.

Izjavo lahko spremljate tukaj: