Okužbo s koronavirusom so potrdili pri najmanj 3.500.517 Zemljanih, od tega je umrlo najmanj 246.893 ljudi.

Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143.000 smrti. Med državami pa je koronavirus najhuje prizadel ZDA, kjer so potrdili več kot 1,1 milijona primerov okužbe in skoraj 68.000 smrtnih žrtev.

Ker številne države testirajo le najhujše primere, je verjetno število okuženih v resnici precej višje, še piše AFP.

Po Evropi se nadaljuje rahljanje ukrepov proti covidu-19

V Italiji bodo lahko danes znova začeli obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Odprli se bodo parki in druge zelene površine, športne dejavnosti pa ne bodo več omejene na bližino doma. Ljudje se bodo lahko spet gibali znotraj svoje dežele. Za pripravo hrane za s seboj bodo znova začeli delovati bari in restavracije.

Sledenje velja tudi za Španijo, kjer se bodo lahko na nekaterih otokih začele odpirati tudi trgovine, hoteli in kulturna prizorišča.

V Avstriji se bodo danes v šole vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit.

Dijaki in učenci, ki zaključujejo šolanje, so se medtem v nekaterih nemških deželah že vrnili v šole v preteklih dveh tednih. V več deželah pa se bodo šole začele postopoma odpirati danes.

Na Hrvaškem bodo lahko danes znova začeli delati frizerski in kozmetični saloni. Znova bodo vzpostavili delovanje celotnega zdravstvenega sistema.

Normalno bodo začele delovati tudi bolnišnice na Madžarskem. Stroge omejitve gibanja pa bodo veljale samo še v prestolnici Budimpešta in županiji Pešta, ki jo obkroža.

V Srbiji bodo ta teden teden znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale. V večji meri bo začel obratovati tudi javni potniški promet v Belgiji.

V Srbiji izredne razmere zaradi covida-19 še do četrtka

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer napovedal, da bi lahko s četrtkom v državi odpravili izredno stanje zaradi novega koronavirusa in s tem policijsko uro, ki je v veljavi. Epidemiolog Predrag Kon je ob tem poudaril, da ukinitev izrednega stanja še ne pomeni konca epidemije novega koronavirusa.

Doslej so v Srbiji potrdili 9464 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 193 ljudi. V zadnjem času so se razmere umirile, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vučić je povedal še, da bi lahko parlamentarne volitve, ki so jih morali zaradi koronavirusa preložiti, potekale 14. ali 21. junija. O novem datumu volitev, ki bi morale po prvotnih načrtih potekati 26. aprila, bo danes govoril z opozicijo.

V Italiji trenutno manj kot 100.000 okuženih z novim koronavirusom

V Italiji se je danes, ko so po skoraj dveh mesecih omilili nekatere ukrepe proti pandemiji covida-19, število trenutno okuženih z novim koronavirusom spustilo pod 100.000. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 195 ljudi, skupno pa doslej 29.079.

V ZDA že skoraj 68.000 mrtvih zaradi covida-19

Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA do nedelje zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa povzpelo na 1,16 milijona, umrlo pa je že skoraj 68.000 ljudi. Newyorški guverner Andrew Cuomo je napovedal regionalno združitev zveznih držav severovzhoda ZDA za skupne nabave zdravstvene opreme.

New York ostaja daleč najbolj prizadeta zvezna država ZDA, ki je imela do nedelje zvečer 316.000 okuženih s koronavirusom in 24.708 mrtvih. Samo v mestu New York je bilo okuženih 174.000 in skoraj 19.000 mrtvih.

Trump verjame, da bo cepivo proti koronavirusu na voljo že ob koncu leta

Ameriški predsednik Donald Trump je na javni tribuni televizije Fox News pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu dejal, da verjame, da bo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo že ob koncu letošnjega leta. Zatrdil je tudi, da za obetajočim zdravilom remdesivir sedaj stoji vsa moč ameriške vlade.

Ameriški zdravstveni uradniki iz Trumpove delovne skupine proti koronavirusu od izbruha sredi marca zatrjujejo, da bo zdravilo ali cepivo proti koronavirusu na voljo za široko uporabo v letu in pol. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer konec aprila dejal, da si lahko zamisli, da če bi se cepivo kmalu razvilo, bi lahko bilo v množični uporabi morda že januarja.

Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva trdi, da je Kitajska prikrivala resnost izbruha koronavirusa

Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je ugotovilo, da je Kitajska namerno prikrivala vso resnost izbruha epidemije novega koronavirusa v Wuhanu, da se založi z zdravstvenim materialom, ki ga je potrebovala za odgovor.

Poročilo, o katerem poročajo ameriški mediji, je bilo izdano 1. maja. V njem menda piše, da ameriški uradniki verjamejo, da je kitajska vlada namerno prikrila pred svetom, kako resna nevarnost je novi koronavirus, da si poveča zaloge zdravstvenega materiala. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo pa je v nedeljo ponovil, da je Kitajska odgovorna za širjenje bolezni po svetu in bo morala odgovarjati.

Retorika vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa se zaostruje sorazmerno z rastjo kritik doma v ZDA, kako slab, počasen in neustrezen je bil njen odgovor na izbruh koronavirusa.

Analiza ministrstva za domovinsko varnost ZDA pravi, da je Kitajska povečala uvoz zdravstvenih zalog in zmanjšala izvoz v začetku leta, obenem pa je prikrivala, kako resen je virus.

V Rusiji število potrjenih okužb s koronavirusom preseglo 145.000

V Rusiji so do danes potrdili 145.268 okužb z novim koronavirusom, od tega 10.581 v zadnjem dnevu, kar je blizu nedeljskemu rekordu. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v državi umrlo 1356 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska podaljšala izredne razmere zaradi koronavirusa

Japonski premier Shinzo Abe je danes do konca maja podaljšal izredne razmere, ki so jih razglasili zaradi izbruha koronavirusa. V državi se sicer pojavljajo prvi znaki umirjanja razmer, zato naj bi vlada razmišljala o omilitvi nekaterih ukrepov v določenih prefekturah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Japonskem so doslej potrdili okoli 15.700 okužb, umrlo je 551 ljudi. Od tega so v nedeljo potrdili 199 novih primerov okužb in 18 smrti. Kritiki sicer očitajo vladi, da v državi opravijo precej manj testiranj kot drugje. Za primerjavo so na Japonskem opravili 1,45 testiranja na 1000 ljudi, medtem so jih na primer v Južni Koreji 12,31, v Nemčiji pa 30,4.

Bolsonaro v nagovoru podprl nasprotnike karantenskih ukrepov

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v nedeljo pridružil protestnikom, ki nasprotujejo karantenskim ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. V nagovoru protestnikom je krivil guvernerje zveznih držav, da s podaljševanjem ukrepov uničujejo delovna mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prestolnici Brasilia se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so kritizirali podpornike ukrepov. Med drugim so pozivali tudi vojsko, naj se vmeša v spor. »Ljudje so z nami in vojska je na strani zakona, reda, svobode in demokracije,« je še dejal Bolsonaro.

V Braziliji so sicer do nedelje potrdili 101.147 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 7025 ljudi, kar je 275 več kot v soboto. Strokovnjaki opozarjajo, da so verjetno prave številke od 12- do 15-krat višje, saj imajo v državi težave s pomanjkljivim testiranjem. Številne bolnišnice in pokopališča so že preobremenjeni in na robu svojih zmogljivosti.

Strokovnjaki še opozarjajo, da bo Južna Amerika dosegla vrhunec pandemije koronavirusa šele čez nekaj tednov in da se bodo razmere še precej poslabšale.