Podrobnih navodil kljub najavi sprostitev za vrhunski šport tako vlada kot Nacionalni inštitut za javno zdravje še nista podala, zato je Olimpijski komite Slovenije (OKS) zvezam za zdaj svetoval, da še počakajo z zagonom treningov. Predvidoma naj bi vlada o pogojih govorila še danes. Vlada naj bi razpravljala tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa. Največ vprašanj je namreč glede ekipnih športov, kjer se pričakuje bolj zahtevne pogoje za zagon treningov. Ni pa še jasno, kdaj bi bilo možno začeti s tekmovanji, tudi če bodo ti potekali brez gledalcev.

Po besedah infektologinje Bojane Beović, vodje svetovalne skupine ministrstva za zdravje, se bodo v vladi in svetovalni skupini pri sproščanju ukrepov na področju športa zgledovali po drugih državah s podobnimi epidemiološkimi slikami. Na Hrvaškem vrhunski športniki trenirajo od 27. aprila, treningi pa so možni tudi v Avstriji, Nemčiji in Srbiji.

Naslednje ukrepe na področju športa pa bi lahko v Sloveniji sprejeli po 14 dneh, ko bo konec prve faze opazovanja dejavnosti po zrahljanih ukrepih. Če bo v populaciji okuženost z virusom sars-cov-2 manjša in bo v državi uspelo obvladovati epidemijo novega koronavirusa, lahko pričakujemo dodatno rahljanje ukrepov, je v petek še dejala Beovićeva.

Še naprej pa ostaja odprto vprašanje pomoči slovenskemu športu. Olimpijski komite Slovenije je predlagal 11 ukrepov za pomoč športu, a o tem doslej vlada še ni govorila. To bodo storili ob obravnavi tretjega svežnja vladne pomoči, je napovedal vladni govorec Jelko Kacin.