Danes ob 15. uri se začenja mednarodna donatorska konferenca, prek katere želijo vlade, farmacevtska podjetja in zasebni skladi zbrati okoli 7,5 milijarde evrov s ciljem, da bi pospešili razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. S tem namenom naj bi združile moči Svetovna zdravstvena organizacija, Evropska unija in številne druge države po svetu. Sodelujoči pričakujejo, da naj bi 7,5 milijarde evrov zbrali že danes in da bodo v nadaljevanju pobude, katere del naj bi bil po vzoru ameriških glasbenikov v nekaj tednih tudi spletni koncert, zbrali skupno okoli 37 milijard evrov. Toliko denarja naj bi bilo potrebnega, ocenjujejo, da bi dokončno ustavili širjenje virusa na planetu.

Zamisel o pobudi je sprožil Victor Dzau, predsednik ameriške nevladne organizacije Nacionalna akademija medicine, ki je 12. marca poklical Ursulo von der Leyen, z vprašanjem, ali bi jim uspelo postaviti na noge donatorsko konferenco. Predsednico evropske komisije Dzau pozna že z univerze v Stanfordu, kjer je von der Leynova z družino preživela nekaj let. Predsednica evropske komisije je pobudo predstavila tako na videokonferenci G20 kot tudi G7, pridruževati pa so se ji začela združenja strokovnjakov, tudi tista, ki jih financira sklad Billa in Melinde Gates.

Povabilu predsednice Ursule von der Leyen so se med drugim odzvali največji evropski voditelji, zajetno denarno podporo so obljubili nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte pa tudi norveška ministrska predsednica Erna Solberg. Vsi poudarjajo, da mora biti cepivo, ki naj bi ga razvile »najpametnejše in najsposobnejše glave« sveta, dostopno vsem ljudem.

»Razviti moramo cepivo, ga proizvesti in ga po dostopni ceni zagotoviti v vsak kot tega sveta,« je dejala von der Leynova, ki meni, da se svet s takšno nalogo še ni soočil. Poudarja tudi, da ne gre le za denar. Združevanje prizadevanj Evropske unije, držav, skladov, institucij, kot je Svetovna zdravstvena organizacija, Afriške unije itd. naj bi bilo tudi zgovorno sporočilo, da ker virus ne »upošteva« meja, je proti njegovemu razširjanju najbolj smiseln le skupen boj vseh dejavnikov.

Trump bo sam opravil z virusom

»S sredstvi, ki jih bomo mobilizirali, bomo sprožili neprimerljivo globalno sodelovanje med znanstveniki, regulativnimi organi, industrijo, vladami, mednarodnimi organizacijami, skladi in predstavniki zdravstva,« je von der Leynova zapisala kot gostujoče pero v sobotni izdaji nemškega časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung, njen apel pa je sopodpisala vrsta najpomembnejših evropskih voditeljev.

Kanclerka Merklova, ki je v svojem tedenskem videonagovoru obljubila, da bo Nemčija ta prizadevanja izdatno podprla, vendar še ni hotela povedati zneska, je dejala, da naj bi v tem globalnem sodelovanju ključno vlogo igrala prav Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki ji ameriški predsednik Donald Trump očita, da je »zamočila« v boju proti virusu, in je zato zamrznil prispevke, ki jih ZDA plačujejo v blagajno te organizacije. Nasprotno od kanadskega premierja Justina Trudeauja se Bela hiša doslej na apel predsednice evropske komisije tudi ni odzvala. Je pa Savdska Arabija, ki trenutno predseduje G20 (dvajseterici največjih svetovnih gospodarstev), že pred tedni obljubila 500 milijonov dolarjev (okoli 460 milijonov evrov). Organizatorji predvidevajo, da druge države že na začetku za to obljubo ne bodo hotele zaostajati.

Prav zaradi pomanjkanja solidarnosti in skupnega odziva na pandemijo je doslej Evropska unija žela obilo kritik in se je v vzponu okužb soočala s povsem egoističnim ravnanjem svojih članic. Von der Leynova se tega zaveda in zatrjuje, da se takšna ravnanja ne smejo več ponoviti.