Sodišče bo danes preučilo argumente v zvezi z vprašanjem, ali sme Netanjahu, ki je obtožen korupcije, oblikovati vlado. V ponedeljek pa bo obravnavalo vprašanje zakonitosti dogovora o oblikovanju vlade, je ob začetku zaslišanja povedala vrhovna sodnica Ester Hajut, ki predseduje 11-članskemu odboru sodnikov.

Sodišče bo tako v ponedeljek obravnavalo peticijo, ki jo je vložilo več skupin, med njimi opozicijske stranke in prodemokratični aktivisti, s katero želijo doseči razveljavitev dogovora o oblikovanju vlade in prepoved za Netanjahuja, da bi vodil vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bi vrhovno sodišče pritrdilo kateri od pritožb, bi to lahko privedlo do novih predčasnih volitev, že četrtih od aprila 2019, medtem ko se država sooča s pandemijo novega koronavirusa in s tem povezano gospodarsko krizo.

Netanjahu in vodja Modre in bele stranke Ganc sta pred dvema tednoma podpisala dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. S tem so končali najdaljšo politično krizo v zgodovini države.

Triletni koalicijski dogovor predvideva, da bo Netanjahu ostal premier prvih 18 mesecev, nato pa Ganc od oktobra 2021 naslednjih 18 mesecev.

Netanjahu, premier z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, je na oblasti že več kot desetletje. Od konca leta 2018 sicer opravlja tekoče posle premierja.

Sojenje Netanjahuju zaradi korupcije so sredi marca preložili zaradi pandemije novega koronavirusa, nadaljevalo pa naj bi se 24. maja. Netanjahu je obtožen podkupovanja, poneverb, zlorabe zaupanja in trgovanja s političnim vplivom v zameno za pozitivno poročanje v medijih. Sam vse obtožbe zavrača.