Prvo okužbo z novim koronavirusom so v Slovenijo potrdili 4. marca, nato je v naslednjih dneh število potrjenih okužb naraščalo in naslednjih tednih nihalo, večinoma okoli nekaj deset. V zadnjem tednu pa so vsak dan potrdili med 5 in 11 novih okužb. Sobota je bila prvi dan po 4. marcu, ko na testiranjih niso potrdili nobene nove okužbe.

Tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se v zadnjih tednih večinoma zmanjšuje, v zadnjih treh dneh se je gibalo okoli 60. V soboto je bilo po vladnih podatkih zaradi te bolezni v bolnišnicah 59 oseb, kar je eden manj kot dan prej. Med njimi jih 21 ostaja na intenzivni negi. V Sloveniji so sicer skupno doslej opravili 55.520 testov na novi koronavirus in potrdili 1439 okužb.

V domovih za starejše se z veliko mero previdnosti pripravljajo na vnovične obiske

Potem ko je minister za delo Janez Cigler Kralj v četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje pripravljajo z veliko mero previdnosti. Na podlagi smernic ministrstva pripravljajo lastne protokole, številni pa v ponedeljek še ne bodo sprejeli obiskov. V šmarskem domu upokojencev, ki je bil med glavnimi žarišči okužb z novim koronavirusom, bodo v ponedeljek začeli z obiski, a le pod balkoni in na terasah, kjer bo zagotovljena varna razdalja med oskrbovanci in njihovimi svojci, je danes za STA pojasnila direktorica doma Gordana Drimel. Po njenih besedah bodo z obiski znotraj stavbe začeli šele takrat, ko se bo epidemiološka situacija v domu dovolj umirila. Drimlova pričakuje, da bodo z obiski znotraj stavbe začeli "v zelo kratkem času", sprva pa bodo dovoljeni le v izjemnih primerih, na primer pri nepokretnih oskrbovancih. Že pred ponedeljkom se morajo svojci o obiskih dogovoriti s socialno službo, ki bo nato oblikovala urnik obiskov in svojce opremila z vsemi navodili.

Po njenih besedah morajo namreč poskrbeti, da se pred stavbo ne bo nabrala skupina obiskovalcev in bi lahko prišlo do prenosa okužbe. "Zaenkrat ni veliko interesa za obiske. Očitno so svojci dobro ozaveščeni in se zavedajo tveganja," je dejala. Dodala je, da podpirajo odločitev ministrstva, da domovi za starejše začnejo z obiski, "ampak ob veliki meri previdnosti in strpnosti". Direktorica je poudarila, da je stanje v šmarskem domu upokojencev zelo optimistično. "Vsak dan je pri nas več ozdravljenih. Med oskrbovanci je še 37 okuženih, a brez simptomatike. Tudi deset zaposlenih zaenkrat še nima negativnega brisa," je še dodala.

V štorskem domu starejših občanov Lipa, kjer doslej nihče od oskrbovancev ni zbolel za covidom-19, bodo svojcem prve obiske omogočili 11. maja. Kot je za STA pojasnila direktorica doma Marinka Hrnčič, so smernice ministrstva dobili v četrtek popoldne, v prihodnjih dneh pa bodo dokončno oblikovali lastne protokole. Tudi pri njih bodo sprva dovoljeni le obiski oskrbovancev pod balkoni in na terasah, izjemoma pa tudi znotraj stavbe.

Tudi v ljutomerskem domu starejših, ki je prav tako eno od večjih žarišč okužb z novim koronavirusom, v ponedeljek še ne bodo začeli z obiski. Kdaj naj bi se to vendarle zgodilo, zaenkrat še ne vedo, so pojasnili za STA. Malo verjetno pa je, da bi prve obiskovalce sprejeli že v prihodnjem tednu. Podobna pojasnila so prišla tudi iz nekaterih drugih domov. Sicer so v četrtek v ljutomerskem domu starejših odvzeli 30 brisov, pozitivna na novi koronavirus sta bila dva oskrbovanca. Skupno število okuženih je 126, od tega 91 oskrbovancev, 24 zaposlenih in 11 zunanjih zaposlenih. V četrtek je ozdravelo pet oskrbovancev in trije zaposleni. Skupno število ozdravelih je 71, od tega 45 oskrbovancev in 26 zaposlenih.

V prihodnjih tednih bodo začele spet delati zobozdravniške ordinacije

Sredi marca je zdravstveni sistem v velikem obsegu zastal zaradi ukrepov za obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Druge zdravstvene stroke so v zadnjih dveh tednih začele obravnavati bolnike, v zobozdravstvu pa zaradi velike možnosti izpostavljenosti okužbi tako za zaposlene v ordinacijah kot tudi za bolnike še vedno deluje le mreža nujnih ambulant.

V zdravniških organizacijah že ves čas opozarjajo, da je treba najti ustrezen način, da bo zobozdravstvo spet začelo delati. Bolezni ustne votline so pomemben javno-zdravstveni problem, saj slabo ustno zdravje vpliva na splošno zdravje prebivalstva. A zobozdravniki po njihovih opozorilih ne bodo več mogli delati tako kot pred epidemijo, predvsem ne bodo več mogli obravnavati tako veliko bolnikov dnevno kot prej. Po oceni zbornice bo en zobozdravnik na izmeno, ta traja 6,5 ure, lahko obravnaval 10 primerov. Zato so pozvali, naj se v izvajanje javnih storitev vključi tudi zasebnike, da bo mogoče obdelati vse bolnike, ki potrebujejo zobozdravstvene storitve.

Da bo delo v zobozdravstvenih ordinacijah varno za bolnike in zaposlene, bodo morali upoštevati številne ukrepe. Svoj predlog smernic, po katerih naj delajo, so pripravili tudi člani odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Predsednik odbora Krunoslav Pavlović je poudaril, da mora smernice dokončno potrditi razširjeni strokovni kolegij za zobozdravstvo, posvetovalni organ ministra za zdravje.

Jutri tudi knjižnice, v torek galerije in muzeji

V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa bodo v ponedeljek vrata odprle splošne knjižnice, v torek večina galerij in muzejev, z delovanjem pa so že začele nekatere knjigarne. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povsod obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok. V splošnih knjižnicah bo zaenkrat možno le vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva. Čitalnice ostajajo zaprte, prav tako še nekaj časa ne bo mogoč prost dostop do gradiva, zaenkrat tudi še ni prireditev. Vrnjeno gradivo bo moralo po priporočilu NIJZ v knjižnici teden dni odležati v karanteni, šele po tem bo ponovno na voljo drugim bralcem.

Večina galerij in muzejev bo vrata za obiskovalce ponovno odprla v torek. Iz smernic za postopno odprtje muzejev in galerij, ki jih je pripravilo ministrstvo za kulturo, je razvidno, da naj v omenjenih ustanovah na obiskovalca zagotovijo vsaj 20 kvadratnih metrov prostora, po razstavnih prostorih označijo po možnosti krožno smer ogleda ter omejijo uporabo oz. začasno odstranijo predstavitvene pripomočke, ponazorila, kopije predmetov, ipd. ki se jih v običajnih okoliščinah obiskovalci dotikajo.

Obiskovalci pa morajo upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj dva metra, poleg tega bo vstop v razstavne prostore možen le za posameznike, družine in manjše skupine. Če bo obiskovalcev več, pa se določi interval vstopanja, piše v priporočilih.

Plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini bo mogoče le brezgotovinsko, listanje publikacij v muzejskih trgovinah ne bo dovoljeno. Strokovnih vodstev po muzejskih zbirkah ter spremljevalnih pedagoško/andragoških programov, posvetovanj, okroglih miz in odprtij razstav ministrstvo zaenkrat ne priporoča. Knjižnice, galerije in muzeji bi sicer po vladnem odloku lahko svoja vrata odprli že v četrtek, a so tedaj tako iz Skupnosti muzejev Slovenije kot Združenja slovenskih splošnih knjižnic sporočili, da to ni izvedljivo čez noč ter da se morajo na ponovno odprtje pripraviti.