Po navedbah vlade v Seulu je danes zjutraj prišlo do streljanja na meji med Severno in Južno Korejo. V Seulu trdijo, da so severnokorejski vojaki streljali na njihovo obmejno postojanko. Sami so odgovorili dvakrat, prav tako so izstrelili deset svarilnih strelov. Niso pa opazili posebnih premikov severnokorejske vojske.

Takšni incidenti na tej najbolj utrjeni meji na svetu z minskimi polji so redki. Zadnji se je zgodil leta 2017, ko je na drugo stran zbežal severnokorejski vojak. Očitno so tudi tokrat prvi streljali severnokorejski vojaki. Ni pa jasno, zakaj je do tega prišlo. Glede tega so si v južnokorejski vojski poskušali priti na jasno in so zato po telefonu poklicali predstavnike severnokorejske vojske, a pri poizvedovanju niso bili uspešni.

Zaradi goste megle južnokorejski generali sicer ne verjamejo, da se je Severna Koreja ob slabi vidljivosti namerno spustila v tako zaostrovanje napetosti. Ker pa je prišlo do streljanja med zamenjavo severnokorejske straže, je možno, da se je to ponesreči zgodilo enemu od vojakov, ko je ob menjavi straže preverjal orožje.

Če pa je morda res šlo za taktično odločitev Pjongjanga, da namerno povzroči incident, bi lahko šlo za povezavo s tem, da se je v javnosti spet pojavil Kim Jong Un. Doslej je že nekajkrat prišlo do takšnih nevarnih situacij na meji zato, ker so v Pjongjangu v njih videli pomemben vzvod v prihajajočih pogajanjih. Vsekakor pa so si v Južni Koreji v zadnjih dveh letih, odkar se je njihov predsednik Moon Jae In srečal s Kim Jong Unom, močno prizadevali, da bi zmanjšali napetosti med državama.

Kim Jong Un odprl tovarno

Osemintridesetletni Kim Jong Un je konec tedna slovesno odprl tovarno umetnih gnojil severno od Pjongjanga in s tem po tritedenski odsotnosti utišal govorice o svojem slabem zdravstvenem stanju. Po poročanju uradne novinarske agencije KCNA so ga sodelavci in drugi pozdravili z vzkliki »Hura!«, ko je pretrgal trak nove tovarne.

KCNA je ob tem še zapisala: »Vrhovni voditelj je zelo čustveno izjavil, da bi bila (njegov ded) Kim Il Sung in (njegov oče) Kim Jong Il, ki sta veliko naredila, da bi rešila problem prehranjevanja ljudstva, izjemno zadovoljna, če bi vedela, da je zgrajena tovarna umetnih fosfatnih gnojil.« V tovarni sta Kima ob prazničnem prvomajskem vzdušju, pri čemer ni manjkalo živobarvnih balonov, spremljala premier Kim Jae Riong in 32-letna sestra Kim Yo Jong, ki velja za drugega človeka režima in naj bi ga v primeru smrti celo nasledila, kar pa je zaradi mačizma v Severni Koreji težko verjetno.

Kim Jong Un se je pred tem zadnjič pojavil v javnosti 11. aprila, ko je vodil sejo politbiroja vladajoče partije in pozval k ukrepom proti koronavirusu, čeprav po uradnih podatkih ni okuženih. Ugibanja o Kimovem zdravstvenem stanju, ob njegovi prekomerni telesni teži in dejstvu, da strastno kadi, so se začela širiti zatem, ko se 15. aprila prvič kot voditelj države ni udeležil slovesnosti ob rojstnem dnevu svojega deda Kim Il Sunga (1912–1994), ustanovitelja Ljudske demokratične republike Koreje. Nekateri mediji so se celo spraševali, ali ni že umrl in kdo ga bo nasledil. Menda tudi ni bilo res, da bi ga operirali na srcu, kar je poročala seulska spletna stran Daily NK, za katero pišejo prebežniki iz Severne Koreje.

V južnokorejski vladi, ki se opira na svoje precej zanesljive obveščevalce, pa so ves čas trdili, da je s Kimovim zdravjem vse v redu. Še v četrtek pa je v poročilu preiskovalcev ameriškega kongresa pisalo: »Kim Jong Un ima tri otroke, vsi trije so stari manj kot 10 let. Nima naslednika, ki bi ga sam določil. Če bo umrl ali če ne bo mogel več vladati, je težko vedeti, kdo ga bo nasledil. Najbolj verjetno je, da bo to njegova mlajša sestra in zaupnica Kim Yo Jong.«