Novinarji Tarče so pridobili dokument, ki kaže, da so medicinske ventilatorje dobavitelja Geneplanet, za katerega je posredoval minister Zdravko Počivalšek, zdravniki za zdravljenje bolnikov s covidom-19 označili za manj primerne. V oddaji je minister dr. Rihardu Knaflju, ki je bil poleg dr. Marka Noča in dr. Primoža Gradiška del skupine strokovnjakov, ki so presojali ustreznost opreme, očital povezave z interesi stranke Liste Marjana Šarca. »On je svetovalec LMŠ-ja za zdravstvene zadeve, bil je kandidat za zdravstvenega ministra, njega vprašajte po motivih, zakaj govori tako. Te respiratorje je kupil njegov UKC pred nami, UKC Ljubljana je kupil te respiratorje. Mi smo jih kupili in podpisali za njimi. Ravno tako bolnica Celje.« Iz kliničnega centra Ljubljana so nato že med oddajo sporočili, da niso kupili teh ventilatorjev, na kar je minister odgovoril: »Drži, drži, kupili so enake in tudi v bolnici Celje so enaki, lahko se to preveri,« in dodal, da je to »v tem kontekstu verjetno piar službe ene stranke« in da je dr. Knafelj »strankarski zdravnik«.

Dr. Rihard Knafelj, specialist internist in predavatelj, je sicer v Tarči takšna namigovanja komentiral takole: »Verjetno ciljajo na pogovor s prejšnjim premierjem. Jaz sem bil pred prejšnjimi volitvami povabljen na en razgovor h gospodu Šarcu, ki sem se ga udeležil v Kamniku. Šlo je za pogovor dolg več kot eno uro, in sicer o tem, kako in kaj narediti, da bo v zdravstvu boljše. In po tem pogovoru sva se razšla, ker sva ugotovila, da so moja in njegova videnja slovenskega zdravstva pač različna. Po tistem sem mu po volitvah le še čestital.« Kljub navedenim obtožbam v nadaljevanju oddaje Knafelj v svojih replikah ni odstopil od strokovnega stališča glede ustreznosti ventilatorjev, komentiral pa je tudi očitke o razhajanju mnenj zdravnikov: »V elektronskih sporočilih sem bil večkrat pozvan, kako komentiram to, da nekateri menijo, da so ventilatorji primerni. Ne vem, to morajo povedati tisti, ki menijo, da so ti ventilatorji primerni.«

Osebne diskreditacije in manipulacije

Po obtožbah ministra Počivalška so na twitterju sledila sporočila vidnejših politkov iz vladajoče koalicije, med drugimi predsednika vlade Janeza Janše in notranjega ministra Aleša Hojsa, ki so poobjavljali novice desničarskih spletnih strani, v katerih so se lotili dobrega imena dr. Knaflja. Hujskaško kritiziranje se je tokrat osredotočilo na zasebni facebook profil zdravnika, izpostavljena pa je bila poobjava s facebook strani Atheist Central (op. a. Ateistična centrala), ki parodira krščanstvo, cerkvene institucije in kritizira zavračanje znanosti. »Osebno sem to jaz dojemal izrazito kot črni humor, absolutno pa ni bil moj namen nikogar užaliti. Ker pa je bilo to dojeto kot izjemna žalitev verskih čustvev in ker so se nekateri brez vprašanj enostavno odločili, da sem jaz neetičen, neemoralen in kot zdravnik nevaren za kristjane, sem te objave umaknil in se zanje na facebooku tudi javno opravičil,« je naknadno za Dnevnik komentiral Knafelj. Očitno je, da pri tovrstnih napadih bistvo argumentacije pravzaprav ni spodbijanje strokovnosti posameznika, temveč gre za tipičen napad ad hominem, ki so v obdobju zdravstvene krize vse pogostejši. Kaj pa je 400 strani dolga strokovna monografija Nadzorovano predihavanje v primerjavi s tem, da nekdo ni odet v prave politične barve ali se šali na račun napačne religije. Namen jasno ni konstruktivna kritika, ampak diskreditacija osebe, ki se odloči izpostaviti in opozoriti na napake oblasti. Tovrstne manipulacije desničarskih medijev in napadi na kritične posameznike niso nekaj novega, jih je pa potrebno nasloviti, ko jih razširja izvršilna oblast. Knafelj je grožnje, ki jih je bil deležen po nastopu v četrtkovi oddaji, prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili, so pa potrdili, da so prejeli prijavo groženj preko družbenih omrežij.

Ob tem se spomnimo še burnega odziva po tvitu novinarke Večera, ki je dejala: »Ni bil potres. Janši je ego padel iz postelje!« Da so najprej prišli po humor, je ugotavljal že Goran Vojnović, s pravnega stališča pa je pravzaprav simptomatično, da se znova zatika pri razumevanju temeljnih človekovih pravic in specifično pri pravici do svobode govora, ki jo sicer vladajoči ob kritikah političnih nasprotnikov in nacionalke izredno cenijo. Če namreč sledimo tej logiki argumentov, potemtakem zdravnik v privatnem življenju ne bi smel imeti lastnih (političnih) prepričanj. Odgovor je očitno na dlani, kritiki so namreč Knafljeve zasebne objave primerjali celo s tistimi direktorja slovenjgraške bolnišnice Janeza Lavreta, ki je pred časom odstopil s svoje funkcije, potem ko je na twitterju novinarju Blažu Zgagi odgovoril: »Ti ne boš šel na ventilator. Boš kmalu pozitiven, pa da vidimo, kako boš cvilil.« Enačenje osebne grožnje z deljenjem spletnega črnega humorja je navadno spletkarjenje. Jasno je, da je na delu posebne vrste logika, ki se požvižga na demokratične vrednote. »Zdravniška organizacija, zdravniška zbornica, zdravniško društvo morajo zavzeti strokovno stališče in zdravnike zaščititi. Ne more se vsakdo do treh vrhunskih strokovnjakov obnašati na nekem pocestnem šankovskem nivoju. Zaščititi je treba stroko v Sloveniji,« je za MMC dejal kirurg dr. Erik Brecelj.

Geneplanet in ventilatorji za predihavanje

»Ventilator Siriusmed R30 mora biti ponujen s kompresorjem za zrak, da ima samo ohišje ventilatorja veliko gumbov, kar predstavlja izziv za čiščenje in razkuževanje (preprečevanje širjenja okužb). Sistem za ogrevanje cevi mora imeti dvojno ogrevane cevi, trenutno ponujen ventilator ima v dihalnih ceveh posodico za zbiranje kondenza, ki ga je potrebno med uporabo na bolniku sproti sprazniti. Med praznjenjem se odpre dihalni sistem, kar omogoči širjenje aerosola in možnost okužbe. Glede na povedano je ventilator manj primeren in pride eventualno v poštev kot zadnja izbira,« so zapisali zgoraj omenjeni člani neformalne skupine strokovnjakov, ki je bila imenovana za ocenjevanje primernosti ponudb zaščitne opreme. »Ventilatorji so nižjega oziroma srednjega zmogljivostnega razreda in za bolnike s covidom-19 glede na to, kaj imamo trenutno na razpolago od ventilatorjev, niso primerni,« pa je v Tarči strokovno oceno podkrepil Knafelj.

Skupina strokovnjakov je sicer ocenila primernost 90 ventilatorjev različnih ponudnikov, med njimi pa je bilo 13 takšnih, ki so bili ocenjeni zelo primerno, a se je minister Počivalšek v oddaji Tarča zagovarjal z nedobavljivostjo opreme in takratnimi razmerami na trgu zaščitne opreme. Po besedah Knaflja so enega izmed naročenih ventilatorjev v UKC Ljubljana prejeli in preizkusili, in sicer pri neproblematičnem bolniku, nato pa ga spravili v skladišče. Ventilator seveda, ne pacienta. Po njihovi strokovni oceni ta namreč ni primeren za predihavanje bolnikov s covidom-19. A medtem ko bo stroka o zadevi zagotovo več povedala tudi v prihodnje, trenutna oblast s širjenjem tovrstnih napadov nanjo nadaljuje na poti nedemokratičnih vrednot. Po odmevnih razkritjih v oddaji Tarča o domnevno sporni dobavi medicinske opreme se je na konkretne očitke za Dnevnik odzval tudi direktor družbe Geneplanet Marko Bitenc. Kasneje so iz podjetja Geneplanet državi predlagali razvezo sklenjenih pogodb, s čimer želijo zaščititi svoje dobro ime. Ponovno se je odzval tudi Počivalšek, kot pravi, je bilo ministrstvo za zdravje pozvano, da poda mnenje o potrebnosti dobavljenih ventilatorjev za slovensko zdravstvo. Na zavodu za blagovne rezerve se bodo glede sporazumne razveljavitve sklenjenih pogodb odločili na podlagi odgovora pristojnih institucij. »Dokler s strani pristojnih institucij ne prejmemo strokovne odločitve, pa smo dolžni ravnati skladno z veljavnimi pogodbami in predpisi,« so pojasnili.