Prepoved trgovine in uporabe zajema kar 1500 različnih modelov pušk, ki spadajo v omenjeno širšo kategorijo "napadalnega" orožja. Gre večinoma za polavtomatske puške, kot je znameniti AR-15, ki je priljubljen med ameriškimi množičnimi morilci.

Premožni zobni tehnik je 18. in 19. aprila v provinci Nova Škotska blizu Halifaxa uprizoril strelski pohod, med katerim je oblečen v policijsko uniformo ustrelil 22 ljudi. Najhujši tovrstni zločin v zgodovini Kanade je okrepil pozive k ukrepom proti orožju.

Trudeaujeva vlada je sicer že pred pokolom nameravala spraviti skozi parlament nov zakon, a je Trudeau pohitel z ukrepom, ki ga je lahko sprejel sam brez parlamenta.

Za razliko od svojih konservativnih političnih kolegov v južni sosedi Kanade, je Trudeau poudaril, da molitve za pokojnimi niso dovolj. "Za ulov srne ne potrebuješ AR-15," je Trudeau zavrnil ugovore zagovornikov orožja, da so v bistvu večinoma le športniki in lovci.

Kanadska vlada lastnikom ne bo zaplenila orožja, ampak Trudeau napoveduje zakon, po katerem bo tistim, ki se ga želijo znebiti na zakonit način, ponudila odkup. Poleg tega Trudeaujev ukrep predvideva prehodno obdobje dveh let.

Konservativna opozicija je Trudeauja obtožila, da izkorišča čustva prebivalstva za spodbujanje levičarske agende.