Boeing je na obvezniškem trgu naletel na veliko povpraševanje vlagateljev po svojih obveznicah. »Trenutno ne nameravamo iskati dodatnega financiranja na kapitalskih trgih ali pri ameriški vladi,« so sporočili iz podjetja.

Koncern pričakuje, da bo izdaja sedmih različnih izdaj obveznic z ročnostjo od treh do 40 let zaključena do 4. maja. Zahtevanih obresti letalski velikan ni razkril.

Ta teden je Boeing sporočil, da je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 641 milijonov dolarjev izgube, napovedal je tudi zmanjšanje števila delavcev za 10 odstotkov. Kriza za koncern, ki se je začela s prizemljitvijo letal 737 max, se je poglobila z globalno pandemijo novega koronavirusa, ki je ustavila letalski promet po vsem svetu.

Bonitetna hiša S&P je v sredo znižala bonitetno oceno Boeinga, a ta ocena ostaja na ravni relativno varne investicije.

Ameriška vlada je sicer v 2000 milijard dolarjev vreden paket pomoči gospodarstvu zaradi koronavirusa, ki ga je sprejela marca, vključila 17 milijard dolarjev pomoči za Boeing. Washington je sicer podjetjem naročil, da do danes sporočijo, ali želijo vladni denar.

Vseeno pa prizadevanja Bele hiše niso bila zastonj. Glavni izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun je ta teden ocenil, da je paket pomoči izboljšal razmere in zaupanje na finančnih trgih, podobno pa je koncern spomnil v četrtkovem sporočilu.

Boeing zaposluje več kot 153.000 ljudi po vsem svetu. Zaradi koronavirusa namerava v prihodnjih letih zmanjšati proizvodnjo letal 787, 777 in 777x.

Skupina se sicer bori z dvojno krizo, saj jo je že pred koronavirusom močno pestila situacija z letali 737 max. Ta so bila prizemljena, potem ko je v dveh letalskih nesrečah teh letal v Etiopiji in Indoneziji umrlo 346 ljudi.