Med prijetimi v Istanbulu so predsednik Diska ter še nekaj vodilnih sindikalistov. Med udeleženci demonstracij je bilo v turški metropoli tudi nekaj turških opozicijskih voditeljev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Istanbulu ter še 30 drugih turških mestih in provincah zaradi pandemije novega koronavirusa od četrtka ob polnoči do nedelje zvečer velja policijska ura. Na videoposnetku, ki ga je Disk objavil na Twitterju, je moč slišati policijo, kako udeležence protestov opozarja na policijsko uro ter jim ponuja, da jih bo odpeljala na trg Taksim, kjer naj bi položili cvetje.

Prvomajske demonstracije so bile v Turčiji sicer prepovedane tudi v minulih letih. Ceste, ki so vodile na trg Taksim ter v največjo nakupovalno središče Istiklal, so običajno zaprli.

Pred grškim parlamentom protesti ob prazniku dela

Grški delavci in študenti so se danes zbrali pred grškim parlamentom, da bi s protesti obeležili mednarodni praznik dela. Kljub zaščitnim maskam in rokavicam na sebi so sicer kršili prepoved zbiranja zaradi pandemije novega koronavirusa, so pa upoštevali priporočeno medsebojno razdaljo.

Na protestih se je zbralo več kot sto ljudi, ki so mahali z zastavami, nosili transparente ter vzklikali gesla, kot je Brez žrtvovanja za šefe. Proteste je pripravila skupina PAME, za katero velja, da je blizu grškim komunistom.

V Grčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa omejitve gibanja uvedli marca, v naslednjih mesecih pa jih nameravajo omiliti. V ponedeljek naj bi se tako v državi ponovno odprli frizerki saloni in knjižnice. Ukrepi so sicer prizadeli številna grška podjetja.

Konservativna grška vlada je ob tem obljubila, da bo zaščitila delovna mesta v državi, ki se je šele nedavno izvila iz večletne dolžniške krize.

V Grčiji so doslej zabeležili 2591 primerov okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 140 ljudi.

V Leipzigu na prvomajskih demonstracijah več sto ljudi

V nemškem Leipzigu se je danes po podatkih policije na prvomajskih demonstracijah zbralo več kot 200 ljudi. Pristojne oblasti so sicer dovolile dva shoda do 25 oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti v Leipzigu po navedbah policije potekajo mirno. Organizatorji so si za geslo letošnjih demonstracij izbrali geslo Boj za prvi maj.