Tonin zahteva transparentno in neodvisno preiskavo vseh poslov, hkrati pa je znova poudaril, da ni prav, da se kriminalizira kar vse ponudnike in javne uslužbence, ki "so v tistih kritičnih časih pregorevali, da bi Sloveniji zagotovili zaščitno opremo".

"To ni fer in te ljudi moramo zaščititi," je izpostavil in dodal, da pa je morebitne "vojne dobičkarje", ne glede na to, kako se pišejo in kateri stranki pripadajo, treba sankcionirati.

Toninu so sicer nekateri očitali vpletenost v posel s podjetjem Acron, v katerem je zaposlena njegova mama. A je uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale na četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija ponovil, da ni bil Tonin tisti, ki bi posredoval pri poslu.

So se pa na oddaji odprla nekatera nova vprašanja pri poslu s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo predplačilo za dobavo medicinskih ventilatorjev, za katere naj bi tričlanska strokovna komisija ocenila, da niso primerni za predihavanje bolnikov s covidom-19, a naj bi imeli tudi drugo strokovno mnenje.

Kdaj bo vlada nadaljevala obravnavo poročila, ni jasno

Na oddaji so izpostavili tudi vlogo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Jelke Godec, ki je pri nabavah sodelovala še kot poslanka SDS, oziroma, kot je dejala sama, kot bodoča državna sekretarka.

Prav tako vse prispele ponudbe naj ne bi bile pregledane.

Opozicija se je že na predhodna razkritja o nabavah opreme odzvala z napovedjo parlamentarne preiskave in interpelacije najmanj proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Vlada pa je naložila resorjem, naj pripravijo poročilo. To je bilo na mizi vladne ekipe že na dveh sejah, a obravnave še ni zaključila. Kdaj jo bo nadaljevala, ni znano.

Počivalšek je sicer očitke že večkrat zanikal in s prstom pokazal na zavod za blagovne rezerve, ki da je podpisoval pogodbe z dobavitelji.