Kot je pojasnil za Primorski dnevnik, meja z Italijo ni bila zaprta in bo še naprej prehodna ob upoštevanju varnostno-zdravstvenih ukrepov, ki so bili sprejeti ob epidemiji v Italiji.

"Ostaja torej še naprej nadzor, ki nikakor ni naperjen proti Italiji in proti italijanskim državljanom. Moramo pa biti zelo previdni in upoštevati težko situacijo v Italiji in hkrati tudi pri nas," je dejal minister. Kot je povedal, Slovenija razume stisko slovenske manjšine in ljudi, ki živijo ob meji. "A ob takšnem izbruhu in širjenju pandemije v Italiji res nismo imeli druge izbire, kot vzpostavitev strogega nadzora na mejah," je dodal.

Minister meni, da bo treba mejo odpirati preudarno in budno spremljati dogajanje v Italiji, še posebej v Lombardiji. "V interesu Slovenije je, da se zadeve čim prej normalizirajo, a ponavljam, moramo biti previdni in se s sprostitvami, tudi na meji, ne smemo prenagliti," dodaja. Minister kot vzgled navaja previdno sproščanje ukrepov na Hrvaškem.

Problem so večji mejni prehodi

Tako ostajajo odprti mejni prehodi regionalnega pomena, kot sta Predel in Kobarid-Robič, vendar s prilagojenim delovnim časom. Večji mejni prehodi, kot so Škofije, Fernetiči in Vrtojba, pa po Hojsovih besedah predstavljajo problem. "Veliko je tovornega prometa in vse težave, ki so in še bodo nastale, rešujemo v dogovoru z Italijo," pravi minister. Primerne rešitve sicer iščejo tudi za maloobmejne prehode, ki so zaprti.

Hojs je poudaril pomen dobrega sodelovanja med državama. "Vodstvi naše policije in policije v Furlaniji-Julijski krajini sta praktično vsak dan na vezi in sproti ter hitro rešujeta težave, ki se pojavljajo. Kot notranji minister se takšnega sodelovanja lahko le veselim," pravi.

V času koronavirusa se je Hojs dvakrat pogovarjal z italijansko kolegico Luciano Lamorgese, poroča Primorski dnevnik. V prvem razgovoru sta si, tako Hojs, izmenjala mnenja o težavah v tovornem prometu, ki so nastale na Vrtojbi in pri Fernetičih. "Govorila sva o nujnosti vzpostavitve koridorjev za tovornjake, kar smo potem tudi naredili, in o težavah voznikov, ki so obtičali ujeti v kolonah," je pojasnil.

V torek pa je potekal drugi razgovor, na katerem sta spregovorila o nevarnosti povečanih migracijah in izbruha nove begunske krize.