Jourova pa je napovedala nadaljevanje dialoga s slovenskimi oblastmi. Kot je dodala, bo "še naprej pozorno spremljala razmere".

Evropska komisarka za vrednote in preglednost je minuli petek sporočila, da je stopila v stik s pristojnimi slovenskimi oblastmi v zvezi z razmerami na področju svobode medijev. Poudarila je, da so svobodni in neodvisni mediji ključni za demokracijo in evropske vrednote. Zaščita in varnost novinarjev bi morali biti po njenem mnenju prednostni nalogi vsake države.

Evropska komisija sicer še ni odgovorila na vprašanje STA, poslano v sredo, ali je Jourova dobila kakšen odgovor slovenske vlade na tvit z minulega petka.

V komisiji so sicer pretekli petek za STA potrdili, da je komisarka stopila v stik s slovenskimi oblastmi, da bi se z njimi pogovorila o pomenu svobode medijev, varnosti novinarjev in podpore medijem v trenutno težkih časih. Tako se je odzvala na grožnje in pritiske na slovenske novinarje v zadnjem času.

Sedem mednarodnih organizacij za svobodo medijev je 20. aprila v pismu pozvalo Evropsko komisijo, naj stori vse, kar je v njeni moči, da se zagotovi varnost preiskovalnega novinarja in sodelavca Novinarjev brez meja Blaža Zgage. Obenem so komisijo pozvali, naj poskrbi, da bodo slovenske oblasti resno obravnavale grožnje in napade zoper novinarja.

Prav tako so jo pozvali, naj slovensko vlado spomni, da sta svoboda izražanja in dostop do informacij temeljni evropski vrednoti, ki ju je potrebno spoštovati. Organizacije so opozorile tudi, da Zgaga ni edini novinar, ki je prejel grožnje, odkar je mesto predsednika vlade prevzel Janez Janša.