Hekaton je pod okriljem Evropskega inovacijskega sveta (EIC) potekal minuli konec tedna v sodelovanju z evropsko komisijo, državami članicami, organizacijami, civilno družbo, inovatorji, partnerji in investitorji iz vse Evrope. V tridnevnem dogodku je sodelovalo skoraj 21.000 udeležencev, 2600 mentorjev, 400 žirantov in več kot 500 prostovoljcev, ki predstavljajo 114 nacionalnosti iz EU in vsega sveta. Največ rešitev je prispelo iz Nemčije, Italije in Španije. Med 2150 oddanimi predlogi je bilo danes izbranih 117 rešitev iz različnih vsebinskih domen - od zdravja in zdravega življenja, učenja in dela na daljavo do digitalnih financ. V mednarodni komisiji sta sodelovala tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor Tehnološkega parka Ljubljana dr. Jernej Pintar.

Slovenija presegla pričakovanja

Slovenija je bila z 250 udeleženci zgolj ena od treh držav, ki so presegle stoodstotni prag predvidene udeležbe in na ta način tretja najuspešnejša država po relativnem številu udeležencev. Ekipe, v katerih so sodelovali slovenski udeleženci, so oddale 39 rešitev, kar Slovenijo uvrša na 27. mesto po absolutnem številu oddanih rešitev in v sam vrh glede na število oddanih rešitev na milijon prebivalcev (SI: 18, DE: 5, MT:5). Zmagovalne ekipe so bile izbrane na ravni posameznih domen in posameznih izzivov in prihajajo iz 114 držav sveta. V ekipi, ki je pripravila zmagovalni predlog za izziv »podpora umetnosti in zabavni industriji« v okviru domene »družbena in politična kohezija«, poimenovan »Guide-Your-Guide: Experience culture from home«, je sodelovala tudi udeleženka iz Slovenije Neža Oblak.

V maju povezovalni dogodek

Različne partnerske institucije in organizacije, ki so sodelovale pri hekatonu, so zajamčile tudi finančne nagrade za zmagovalce v skupni višini 100.000 evrov. Vse izbrane zmagovalne rešitve bo Evropski inovacijski svet povabil na poseben povezovalni dogodek, t.i. matckaton, ki ga Evropska komisija organizira med 22. in 25. majem. Namen dogodka je identificirati finančne, kadrovske in vsebinske vire zmagovalnih predlogov ter jih povezati s ponudbo institucionalnih in industrijskih partnerjev. V vmesnem času bodo ekipe nadgradile svoje predloge za uporabo na širši ravni. Konec maja bo Evropski inovacijski svet zagnal tudi posebno platformo Covid, ki bo namenjena vzpostavljanju in krepitvi povezav med nagrajenimi ekipami ter končnimi uporabniki (npr. bolnišnice, zdravstveno osebje, šole, finančne institucije) in bo zagotavljala dostop ekip do investitorjev, fundacij in drugih finančnih priložnosti.

Oglejte si zmagovalne predloge na naslednji povezavi.