V la ligi, najvišji kakovostni ravni profesionalnega klubskega nogometa v Španiji, si prizadevajo, da bi se njeni klubi čim prej vrnili na treninge, potem ko je španska vlada prižgala zeleno luč. Nogomet v Španiji so marca zaradi pandemije koronavirusa začasno ustavili. V la ligi so pripravili podroben protokol za vrnitev na treninge z upoštevanjem smernic za varovanje zdravja.

Cilj je ponovni začetek lige sredi junija, najprej za zaprtimi vrati in pred praznimi tribunami, seveda če bo razvoj dogodkov v zvezi z zmanjševanjem okuženih v tej državi, ki je ena najbolj prizadetih zaradi covida-19, to sploh dopuščal.

Preostalo je še 11 krogov tekem, pri čemer je Barcelona na vrhu razpredelnice dve točki pred Realom iz Madrida.

Španija je objavila načrt za postopno odpravo stroge karantene, v kateri je zaradi pandemija država, v štirih fazah. Uvodna faza od 4. do 11. maja predvideva tudi obnovitev treningov v profesionalnih športnih ligah. Kot britanska BBC povzema španske medije, potrjeni protokol la lige predvideva postopno vračanje športnikov k treningom na igriščih in stadionih, najprej bodo ti individualni, potem v manjših skupinah, šele nato bodo dovolili tudi ekipne treninge.

Takšen načrt pa je odvisen od testiranja igralcev, trenerjev in ostalega podpornega osebja na sars-cov-2 pred začetkom treningov in nato vsakodnevno, ko se bodo treningi nadaljevali.

Kot je poročal španski El Mundo, je la liga prvoligaškim klubom poslala navodilo, da bodo testiranja igralcev na okužbo s koronavirusom izpeljali prihodnji teden od torka do četrtka, seveda če bodo zdravstvene oblasti v Španiji prižgale zeleno luč.

V Španiji zaenkrat ne želijo slediti smernicam, ki so jih sprejeli v Franciji, kjer so do začetka septembra prepovedali vse množične športne dogodke, tudi nogometne tekme pred praznimi tribunami.

Predsednik španskega nogometnega prvenstva Javier Tebas je francosko napoved komentiral z začudenjem: »Ne razumem, zakaj bi bilo bolj nevarno igrati nogomet za zaprtimi vrati z vsemi previdnostnimi ukrepi, kot pa delati za tekočim trakom ali biti na ribiškem čolnu na odprtem morju.«

Evropske lige imajo sicer do 25. maja čas, da Evropski nogometni zvezi Uefi sporočijo, ali želijo sezono dokončati ali preklicati.