Salazar, ki zanika nečednosti, o katerih je v dokumentarcu poročal britanski BBC, se je na odločitev protidopinške organizacije ZDA (Usada) pritožil na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas). Enainšestdesetletni Salazar, na Kubi rojeni nekdanji ameriški atlet, je vodil skupino Nike Oregon Project, med leti 2011 in 2017 je treniral tudi britanskega atleta na dolge proge Mo Faraha.

Skupaj z Jeffreyjem Brownom, zdravnikom skupine, je bil Salazar suspendiran zaradi prekupčevanja s testosteronom, manipuliranja z dopinškimi testi in nedovoljenih metod intervenoznega vbrizgavanja l-karnitina.

Mo Farah je Usadi v preiskavi večkrat zanikal jemanje dodatka l-karnitina pred londonskim maratonom leta 2014, preden je spremenil izjavo, ko je izvedel, da je njegov zdravnik preiskovalcem sporočil, da je Farahu vbrizgal sicer dovoljeni dodatek.

Pri tem je vprašljiv predvsem način uporabe. Salazar naj bi dodatek prek zveze v britanski atletski zvezi l-karnitin naročil v Švici, saj v Veliki Britaniji ni dostopen. Farah ni bil nikoli pozitiven ali bil povezan z jemanjem prepovedanih sredstev, preden je izbruhnila afera Salazar.