V oddaji Tarča je bil pred tednom dni objavljen posnetek telefonskega pogovora med ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in tedaj še direktorjem zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom z 18. marca. »V dveh urah, treh urah bo imel bančno garancijo za tega Bitenca. Bitenc pa bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj,« je med drugim Zakrajšku naročil Počivalšek.

Direktor družbe Geneplanet Marko Bitenc za Dnevnik zatrjuje, da ta dan – in še tri tedne po tem, ko je bila pogodba z zavodom za blagovne rezerve že podpisana – s Počivalškom ni komuniciral. »Ministra osebno ne poznam. Prvič sva se slišala 8. aprila, to je bilo dvajset dni po podpisu pogodbe. Takrat sva govorila o drugi temi, saj sta na Brniku pristajali letali z opremo, ki smo ju naročili iz Kitajske. Nikoli prej nisem govoril z njim,« pravi.

Avansi tudi za druge

Tudi z Mitjo Terčetom, ta je v zavod prišel kot ministrov zaupnik, je Bitenc prvič govoril šele sredi aprila. »Največ sem komuniciral z Matejem Skočirjem z ministrstva za gospodarstvo in nato z zavodom glede podrobnosti v pogodbi,« razlaga. Prvi stik so medtem v Geneplanetu vzpostavili z zavodom za blagovne rezerve kmalu po tem, ko so izvedeli, da bo zavod kupil tudi ventilatorje. Pogodba v vrednosti dobrih 8 milijonov evrov (brez DDV), ki je bila podpisana 18. marca, zavezuje družbo za dobavo 220 ventilatorjev. Rok naročila je 15. maj, do danes so jih dobavili približno 110. Podjetje Geneplanet hkrati ni edino, ki je prejelo avans, zavod ga je plačal vsaj trem družbam, pri čemer je bil ta v vsaj dveh primerih zavarovan z bančno garancijo, v enem pa s hipoteko.

Toda zakaj se je potemtakem Počivalšek tako zavzel za Geneplanet in se tudi osebno angažiral, da zavod za blagovne rezerve družbi še pred pridobitvijo bančne garancije izplača 100-odstotni avans? »Ne vem, zakaj se je zavzel prav za nas,« odgovori Bitenc, »je pa dejstvo, da smo eno redkih slovenskih podjetij, ki mu je v danih okoliščinah uspelo dobaviti to nujno opremo. Bile so praktično vojne razmere, ko smo mislili, da bomo doživeli italijanski scenarij, potreba po ventilatorjih je bila izjemna.« Avans so, potrdi Bitenc, zahtevali v Geneplanetu in tako zavod kot ministrstvo na to opozorili že v ponudbi ter nato v času usklajevanja pogodbe, kajti 100-odstotni avans je zahteval tudi njihov dobavitelj. »Naša zavestna odločitev je bila, in to smo tudi jasno povedali, da v tako zelo rizičen posel brez 100-odstotnega avansa ne moremo iti. V takem poslu lahko nastopi sto problemov. Recimo, v tovarni naših dobaviteljev je kitajska vlada zasegla 40 odstotkov ventilatorjev, kar je vplivalo tudi na Slovenijo. Mi jih seveda težje dobavimo v Slovenijo, če jih tolikšen delež zaseže tuja vlada,« opisuje.

Pogodbo podpisali pred spornim klicem

Tudi z avansom se je, kakopak, mudilo, razlaga Bitenc. Ne ure, minute so odločale o tem, kdo bo ventilatorje iz Kitajske lahko dobil. »Mi smo imeli podpisano pogodbo s proizvajalci, a da smo lahko uredili tudi vse drugo in dejansko speljali posel, smo morali 100-odstotni avans nakazati vnaprej. Sicer bi – in to se je v teh primerih že zgodilo – Kitajci ventilatorje prodali nekomu drugemu,« poudari.

Pogoji, ki so jih v Geneplanetu postavili Sloveniji, se niso razlikovali od tistih, ki so jih postavili drugim državam. Ventilatorje so namreč v tem času dobavili tudi Nizozemski, Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji in od vseh zahtevali 100-odstotni avans, pri čemer, kot poudarja Bitenc, ni bila potrebna bančna garancija. »Po pogodbi z zavodom za blagovne rezerve smo imeli sedem dni časa, da zagotovimo bančno garancijo. Uredili smo jo v dveh dneh,« razlaga. Ta pogodba je bila v času spornega klica med ministrom in Zakrajškom že podpisana.

V tem kontekstu tudi drži izjava ministra Počivalška, da s sodelavci ni vplival na izbiro dobaviteljev ali lobiral za sklenitev poslov. So pa »pritiskali oziroma z njimi vsakodnevno komunicirali« za realizacijo že podpisanih pogodb, je minister rekel pred dnevi. »Če bi zaposleni na zavodu tudi v času izrednih razmer delali v tempu, kot so ga bili navajeni v mirnem obdobju, še danes ne bi imeli nujne opreme,« je dejal minister.