Dobrih šest mesecev pred ameriškimi predsedniškimi volitvami je covid-19 storil tisto, kar ni uspelo demokratom v kongresu s postopkom za odstavitev predsednika Donalda Trumpa. Vseameriška javnomnenjska raziskava časnika USA TODAY in univerze Suffolk je predsedniškemu kandidatu demokratov Joeju Bidnu v neposrednem dvoboju s Trumpom pripisala deset odstotnih točk prednosti (50:40), medtem ko je Trump – resda v času, ko bitka za demokratsko nominacijo še ni bila povsem končana – bivšega podpredsednika ZDA premagoval s 44 odstotki podpore proti 41 odstotkom.

V anketi pa ni zajeta ne najbolj sveža, a ta teden spet bolj obremenjujoča obtožba na račun Bidna o spolnem nasilju. Kar je bila pred letom dni skoraj neopazna novica v lokalnem kalifornijskem časopisu The Union s 14.000 izvodi naklade, je namreč postala ena velikih tem tako republikancem kot demokratom naklonjenih medijev. Aprila 2019 se je Tara Reade, ki jo je spodbudilo gibanje #MeToo, pridružila nekaterim ženskam, ki so Bidna še pred objavo njegove predsedniške kandidature omenjale zaradi njegovega dotikanja. Dokaj običajna gesta trepljanja po ramah ali vratu je bila za nekatere neprijetna, tudi za nekdanjo kratkotrajno pripravnico tedanjega senatorja pred 27 leti. Toda Tara Reade ni govorila le o trepljanju, ampak je v pogovoru za podkast novinarke in aktivistke Katie Halper svojo slabo izkušnjo s tedaj 50-letnim senatorjem razširila še na njegovo seganje pod krilo in vtikanje prstov v mednožje, ko jo je pritisnil ob zid na Kapitolu in jo začel poljubljati. Ko se ga je otresla, naj bi ji jezen zabrusil: »Zame si ničla!« Te besede naj bi jo še bolj prizadele od samega napada, je povedala, saj je do Bidna čutila visoko spoštovanje. Halperjevi je dejala, da je o neprijetnem dogodku takrat povedala mami in prijateljici, zdaj že pokojna mati pa naj bi nato klicala v tedaj znani šov Larryja Kinga na televizijski mreži CNN ter mu zaupala, da je hči nehala delati za »uglednega senatorja« zaradi problemov z njim.

Mediji zastrigli z ušesi

Vedoč, da je možnost pregona zaradi spolnega nasilja že davno zastarala, je zdaj 56-letna Readova v začetku aprila vložila kazensko prijavo in jo v tvitu pojasnila z »varnostnimi razlogi« zaradi spletnih groženj, ki jih je začela prejemati. Njena obtožba je postala tema tudi za glavne ameriške medije, med njimi New York Times (NYT) in Washington Post, ki sta sicer oba ostra kritika Trumpa, s katerim se bo Biden spopadel na volitvah. NYT je opravil pogovor z Readovo, z odvetniki, s katerimi je bila v stiku, in ducatom ljudi, ki so delali s senatorjem v devetdesetih letih. Časnik je sklenil, da ni »našel nobenega vzorca«, ki bi kazal na Bidnovo neprimerno ravnanje, Washington Post in agencija AP pa sta pobarala tudi brata Readove in neimenovano prijateljico, ki sta potrdila, da jima je že tedaj pretresena zaupala o incidentu v senatu. Časnikarski portal Intercept je šel še korak dlje in izbrskal klic matere v šov Larryja Kinga, ko je spraševala za nasvet zaradi hčerine negativne izkušnje z »uglednim senatorjem«.

Bidnov molk

Odkar zgodba kroži v ameriških medijih, je Biden sodeloval v več kot ducatu televizijskih intervjujev in virtualnih nagovorih donatorjev, a o obtožbi ni rekel še nič. Njegov volilni štab pa tudi njegovi donedavni tekmici za predsedniško nominacijo Amy Klobuchar in Kamala Harris so ga medtem vneto branili z navajanjem vsega, kar je kot senator storil za zaščito žensk pred nasiljem, ter z vztrajanjem, da gre za lažne navedbe nekdanje praktikantke. Ta pa se je ognjevito odzvala na ponedeljkovo uradno podporo Hillary Clinton Joeju Bidnu. Očitala ji je, da podpira »spolnega plenilca«. Za Fox News je Tara Reade med drugim dejala, da je volila za Clintonovo leta 2016 in tudi letos, da pa zdaj vidi, da gre za žensko, ki »omogoča mogočnežem, da prikrivajo svojo seksualno plenilsko vedenje«.