Vlada je včeraj zvečer sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja in zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih, je sporočil predsednik vlade Janez Janša v kratkem videonagovoru, ki ga je na spletnem omrežju twitter objavil med večerno sejo vlade. Že z današnjim dnem se odpravlja splošna omejitev gibanja med občinami, 18. maja pa se bodo začeli postopno odpirati vrtci in šole. »Odpiranje bo postopno, za samo določene skupine in razrede,« je dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec Lipicer za TV Slovenija. Drugih načrtov vlada včeraj ni razkrila, Janša je dejal samo, da so nekateri predvideni datumi fiksni, nekateri pa okvirni.

Premier Janez Janša je včeraj razložil, da smo po dolgih tednih omejevanja gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja prišli do pomembnega obrata, ko je možno začeti postopno odpravljati več omejitev. Tokrat tudi ni ponovil pogoja, ki ga je pred tedni večkrat izpostavil kot nujnega za velikopoteznejše sproščanje ukrepov. V preteklosti je namreč napovedoval, da je možno omejitve odpravljati samo, če se hkrati uvede nadzor nad okuženimi. Spet pa je prebivalce pozval, naj sledijo navodilom za preprečevanje širjenje okužbe, ter opozoril, da bodo nekateri ukrepi ostali dlje časa. »Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19,« je ocenil.

Omejitev gibanja med občinami je vlada sprejela pred natanko enim mesecem, ker naj bi tisti konec tedna ljudje preveč množično obiskali Bled in Obalo, pri tem pa zanemarjali navodila o fizični razdalji. Uradni podatki policije tega niso potrjevali, niti ni omejitve prehajanja občinskih mej po doslej znanih podatkih vladi priporočil noben zdravstveni strokovnjak.

(Delavci Marjetice Koper so danes zjutraj že odstranili zaporo na obalni cesti med Koprom in Izolo.)

Za salone dodatna navodila

Od včeraj so lahko odprti knjižnice, galerije, muzeji in dimnikarske storitve. Trgovine na nedelje in praznike ostajajo zaprte, naslednja nedelja pa bo izjema, ker želi vlada preprečiti gnečo pred prazniki in po njih. 3. maja med osmo in trinajsto uro boste torej lahko obiskali trgovine, ki pretežno prodajajo živila.

Že pred včerajšnjo sejo vlade je bilo znano, da bodo lahko 4. maja začeli gostinski lokali streči na terasah oziroma zunanjih prostorih. Isti dan se odpirajo tudi frizerski, kozmetični in masažni saloni, fotografski studii, tekstilne, obutvene in usnjarske prodajalne in delavnice, zlatarji, fotokopirnice in izdelovalci ključev. Ob tem je Nacionalni inštitut za javno zdravje poudaril, da v teh prostorih veljajo enaka navodila, kot so jih ljudje vajeni iz trgovin, ter še nekatera dodatna za salone, kjer so si stranke in zaposleni bližje.

Možnost ni obveznost

Na kritike, da je vlada nekatere omejitvene ukrepe odpravila čez noč, je uradni govorec vlade Jelko Kacin včeraj dopoldne odgovoril, da možnost odprtja dejavnosti še ne pomeni, da odprtje obvezno. »Če je potreben še kakšen dan, potem je koristno in pomembno, da se ga vzame,« je dejal in pojasnil, da vlada pač želi sproščati ukrepe takoj, ko so za to izpolnjeni pogoji, ki jih opredeljuje zdravstvena stroka.

Medtem ko so v nekaterih drugih državah že pred časom pripravili podrobne načrte sproščanja ukrepov, je slovenska vlada sprostitve doslej sprejemala posamezno. Marjan Šarec, nekdanji premier in predsednik največje opozicijske stranke, je v torek popoldan vlado pozval, naj predstavi izhodno strategijo in Janša je nekaj ur za tem sporočil, da bo vlada v sredo odločala o načrtu sproščanja.