Medveda, ki je težek 167 kilogramov, jim je uspelo ujeti v torek zvečer v bližini kraja Tione. Je v dobri telesni kondiciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prepeljali so ga v center za živali pri Trentu. Iz njega je Metulj, kot so ga poimenovali zaradi njegove iznajdljivosti pri begu, lani poleti pobegnil. Takrat mu je uspelo pobegniti iz ograde, ki je bila zavarovana s štirimi ograjami, med njimi eno pod visoko električno napetostjo.

V svojem času na svobodi se je medved večkrat prikazal v bližini vasi in naselij, kmetje pa so se pritoževali, da jim pobija živino.

Po pobegu lani so medveda sprva dali na listo za odstrel, po protestu pa so si premislili. Italijanski minister Sergio Costa je napovedal, da iščejo nov dom za M49, pri tem je za pomoč vprašal tudi druge države članice EU.

M49 je del skupine okoli 50 rjavih medvedov, ki bivajo v Trentinu. Gre za potomca enega od desetih medvedov, ki so jih leta 1999 v okviru projekta Life Ursus ob podpori Evropske unije v Trentino pripeljali iz Slovenije.