Ogljični odtis znamk se je začel povečevati, kar je logično, saj so izpusti ogljikovega dioksida pri dizlih v skladu s porabo nižji kot pri bencinarjih, ker pa prihodnje leto začnejo veljati nova pravila Evropske unije, kjer bo presežek izpustov CO2 nad mejo 95 gramov na prevoženi kilometer kaznovan, je vrag vzel šalo. Samo koncern Volkswagen naj bi namreč ob trenutnih izpustih vozil v svoji floti plačal več kot štiri milijarde evrov kazni. Ker se električni avti (še) ne prodajajo kot vroče žemljice, se veliki igralci na trgu zavedajo, da pot do manjših kazni vsaj začasno vodi prek sodobnih dizelskih motorjev, ki so naenkrat znova postali pomembni.

»Dizel bo doživel renesanso v ne tako oddaljeni prihodnosti,« je prepričan šef Volkswagna Matthias Mueller. Najnovejša merjenja so namreč pokazala, da so sodobni dizelski motorji izjemno okolju prijazni, tudi glede za zdravje škodljivih ogljikovih oksidov, prav zaradi njihove domnevne umazanosti pa so se jim številni potencialni kupci odrekli. To seveda ne pomeni, da bodo doživeli razcvet iz leta 2012, ko je bilo izmed vseh na novo registriranih vozil v državah Evropske unije kar 54,9 odstotka opremljenih z dizelskim motorjem. A očitno je časov, ko so dizelske motorje želeli prikazati v slabši luči, kot si to zaslužijo, vendarle konec.

Prihodnost je seveda v elektrifikaciji, a večji poudarek bo na kombinaciji pogonskih virov ali prevedeno na hibridih. Seveda je skrb za okolje še kako potrebna, a dejstvo je, da bi glede globalnih izpustov za okolje naredili največ, če bi se ljudje začeli voziti z avtomobili, ki so primerni njihovim potrebam. Čeprav je še pred nekaj leti kazalo na njihovo smrt, pa se dizelski motorji ne bodo poslovili, saj je strah kupcev zaradi domnevne demonizacije nakupa vozila s takim motorjem odveč. Dizli bodo namreč iz leta leto še bolj čisti. Seveda prihodnost pripada elektriki, a morajo proizvajalci tovrstnih vozil na poti do množične uporabe preskočiti še kar nekaj ovir. Do tedaj pa so strokovnjaki prepričani, da dizelski motor ostaja najboljša rešitev za tiste, ki se z večjimi vozili vozijo na daljših razdaljah. Še pred leti nemogoče je postalo mogoče.