Orkestrirano sobotno črnjenje politično kritičnega grafita je pustilo madež na postopanju policije, gasilcev in mariborskega župana Saše Arsenoviča. Prva priložnost za popravljanje vtisa je bila današnja vseslovenska akcija čiščenja okolja, v okviru katere se je – kot so sporočili iz županovega kabineta – »nadaljevalo odstranjevanje grafitov in drugih poslikav s sovražnim govorom, fašističnimi simboli oziroma simboli ideologij in političnih sistemov, ki izražajo protidemokratične, totalitarne in avtoritarne težnje.«

Za sveži oplesk so na občini izbrali nekaj kvadratnih metrov stene ob stopnišču taborske tržnice, popackane s kljukastim in keltskim križem. Na kraj pleskarskega medijskega dogodka se je nekaj minut pred poldnevom pripeljal uslužbenec Snage. Zaradi prekratke lestve je imel obilo preglavic, da je s čopičem prebelil steno ob klančini. S pomočjo ročaja metle je nazadnje nalogo opravil z odliko.

Kadar je na steni Janša, gre tudi »na horuk«

Za razliko od sobotne akcije prebarvanja grafita s podobo predsednika vlade Janeza Janše župan Arsenovič tokrat ni prišel dostavit fasadne barve, niti ni podal izjave za javnost. Slednjo nalogo je prepustil Nevi Pipan, vodji projekta Izboljšajmo Maribor. »K tej problematiki nameravamo pristopiti trajnostno, želimo si, da bi v mestu imeli pozitivne grafite,« je dejala in pojasnila, da je bilo današnje pleskanje sprva načrtovano »v drugačnem kontekstu«.

Po njenih besedah namreč že leto dni razmišljajo o vzpostavitvi poligonov za grafitarsko ustvarjanje. Lokacije še niso izbrane. »Ustvarja se vtis, da je na razpolago veliko površin, vendar niso vse v občinski lasti,« je poudarila Pipanova. »Ne moremo se iti ad-hoc akcij.« Da na občini delajo tudi »na horuk«, dokazuje cenzuriran grafit v Kulturnem centru Pekarna, ki je postal prepoznaven simbol prepovedi svobode govora in nedopustnosti javnega kritiziranja oblasti.

Grafit, ki je prvič nastal pred več kot sedmimi leti, je neznanec ponovno naslikal v petek in že naslednji dan so ga počrnili pripadniki Gasilske brigade Mariboru, policija pa je več ur preiskovala sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. V tej bizarni akciji je ključno vlogo odigral tudi Arsenovič, pa čeprav se sporni grafit ne nahaja na občinski, temveč na zasebni lastnini. Pipanova ni želela komentirati županovega postopanja.