"Mislim, da govorim v imenu velike večine ljudi, ko si želim, da bi pristojne institucije politične in zlasti pravne narave čim prej opravile svoje delo, raziskale sume, da bi se čim prej potrdilo, da je bilo kaj narobe in bi odgovorni za napake odgovarjali, ali da ni bilo nič narobe," je na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi ocene pripravljenosti Slovenske vojske dejal Pahor.

Po njegovih besedah je to pomembno, da se vrne zaupanje v ravnanje slovenske politike kot celote. Rahljanje ukrepov glede prepovedi gibanja in drugih, ki so bili sorazmerno sprejeti za to, da smo zelo omejili število okužb in umrlih, daje lahko namreč po Pahorjevih besedah "napačen vtis, da je krize konec. Prvi val je sicer za nami, toda strokovna javnost z veliko verjetnostjo napoveduje, da se bo drugi vrnil".

Po njegovo se je politika odrezala odlično

"Mislim, da se je v prvem mesecu in pol politika kot reprezentanca odlično odrezala, ti sumi pa so vrgli senco na to, sicer vzorno oceno. Če želimo, da bomo kot politična reprezentanca reševali nadaljevanje zdravstvene krize pa tudi gospodarsko in socialno stisko in politična negotovost, ki se napovedujejo po tem, je v splošnem interesu, da se čim prej ugotovi, kaj je res ali kaj ne in da v primeru potrditve sumov odgovorni tudi odgovarjajo," je dejal predsednik.

Ob tem je izpostavil, da mora do teh ugotovitev priti "čim prej, popolnoma verodostojno, brez pritiskov in utemeljeno".

"Mora se vrniti zaupanje v sodelovanje vseh političnih akterjev v posebnih razmerah in morajo biti odpravljeni sumi, da kdo pri svojem delu položaj izkorišča za osebno okoriščanje ali druge neetične ali neodgovorne prakse, ki to zaupanje krhajo. Treba se je čim prej spet osredotočiti na reševanje težav epidemije in njenih posledic," je pozval predsednik.