Novosti:

-V torek ob 1317 testiranjih deset potrjenih okužb s koronavirusom in tri nove smrti zaradi covida-19

-Kacin: Kdaj se bo spremenil, oziroma odpravil odlok o prepovedi gibanja med občinami še ne vedo. To se lahko zgodi že danes, lahko pa čez nekaj tednov.

-Prodajalne, ki večinoma prodajajo živila, bodo lahko odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.

Med možnostmi pri sproščanju ukrepov tudi omejitev gibanja na območje upravne enote

Vlada bo danes pretresala možnosti o morebitni sprostitvi omejitve gibanja na občine, pri čemer se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tisto, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. »Ta po celi državi ni enaka, pa tudi občine niso enako velike,« je dejal. Med možnostmi je navedel omejitev gibanja na območje upravne enote.

Za katero od možnosti pri sprostitvi omejitve gibanja na občine, za kar se je vlada odločila v sklopu ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, se bo odločila vlada, Kacin na današnji novinarski konferenci ni želel ugibati. Prav tako je poudaril, da ne ve, ali se bo vlada odločila, da gibanje sprosti danes, po praznikih ali po 11. maju. »V primeru, da bi se to zgodilo z jutrišnjim dnem, bomo javnost obvestili danes,« je poudaril.

Med morebitnimi scenariji je sicer Kacin izpostavil omejitev gibanja na območje upravne enote. Če bi uvedli tako možnost, bi lahko denimo v Kranju šli do Jezerskega, Preddvora, Naklega, pa tudi v Šenčur in Cerklje in s tem na Krvavec, Storžič ali Grintovec, je ponazoril Kacin. »Tukaj se manevrske možnosti močno povečajo,« je dodal.

Šarec: Zakaj cerkve, prehod med občinami pa še vedno ne?

V zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je za zajezitev epidemije sprejela vlada, se je danes oglasil tudi vodja opozicijske LMŠ Marjan Šarec. Kot je zapisal na Facebooku, se »zadeve odpirajo stihijsko, brez načrta«. »Zakaj cerkve, kjer se zbira veliko ljudi, tudi rizične skupine, prehod med občinami pa še vedno ne? Tudi javnega prometa še vedno ni. Ne želimo, da se vse odpre takoj, želimo pa izvedeti, kakšni so načrti (če so), da se ljudje lahko pripravijo,"«je pozval prvak LMŠ.

V torek deset potrjenih okužb s koronavirusom in tri nove smrti zaradi covida-19

V torek so v Sloveniji opravili 1317 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 10 primerov, skupaj 1418. V torek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 89. V bolnišnicah je bilo 73 bolnikov, od teh 25 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili sedem oseb, je na spletu objavila vlada.

Število hospitaliziranih je bilo po vladnih podatkih nižje za pet, število bolnikov na intenzivni negi pa večje za enega bolnika kot dan prej.