Na roke, vajene ur luksuznih znamk, so norveškemu milijonarju Tomu Hagnu policisti pred njegovim domom v torek nadeli lisice. Vse od konca oktobra 2018, ko naj bi njegova žena Anne-Elisabeth brez sledu izginila z njunega doma v Lorenskogu, jih je Hagen očitno vlekel za nos. Zaradi sporočila z grožnjami in zahtevo po odkupnini v višini devetih milijonov evrov v kriptovalutah so sprva preiskovali ugrabitev, zdaj sumijo, da 68-letnica ni več živa. »Toma Hagna utemeljeno sumimo umora žene ali pomoči pri njem,« je v izjavi za javnost potrdila vodja policijskega okrožja Ida Melbo Øystese.

Ker gre za enega najbogatejših Norvežanov, pod palcem naj bi 70-letnik imel kakšnih 168 milijonov evrov, ki jih je zaslužil v energetiki, se je zgodba zavihtela na naslovnice skandinavskih časnikov. Podobno je bilo, ko je javnost januarja 2019 šokirala novica o domnevni ugrabitvi Anne-Elisabeth. Policija je dva meseca po njenem izginotju javno spregovorila o zahtevah po odkupnini in grožnjah, ki naj bi jih prejela. »Zahteva po izplačilu devetih milijonov evrov je bila načečkana na papirček,« so takrat poročali lokalni mediji. Občasni stiki z domnevnimi ugrabitelji na spletnih platformah so sprva potrjevali teorijo, a dokazov, da bi 68-letnico odpeljali na silo, proti njeni volji, ni bilo.

Kje je truplo?

Julija lani so policisti začeli sumiti, da do ugrabitve Hagnove, s katero je bil milijonar poročen kar 49 let, sploh ni prišlo, temveč da je imel pri njenem izginotju prste vmes kar njen mož. Postal je glavni osumljenec nove, tajne preiskave. »Primer ima sledi jasnega in naklepnega dejanja,« so potrdili v norveški policiji, konkretnih dokazov pa zaradi poteka preiskave ne morejo razkrivati. Priznavajo, da na številna vprašanja odgovorov še niso našli, ključna so, kakšno vlogo je imel milijonar pri domnevnem umoru žene, ali mu je pri tem kdo pomagal, kakšen motiv naj bi imel in pa – kje je truplo.

»Domneva o sostorilcu je najbolj logična,« je za norveški časnik Verdens Gang komentiral novinar črne kronike Øystein Milli. »Nemogoče se zdi, da bi 'v imenu' ugrabiteljev sam pošiljal kriptirana sporočila in se pogajal za odkupnino, medtem pa policiji pustil, da nadzira vse njegove komunikacijske kanale,« je prepričan novinar. Hagnov zagovornik Svein Holden, ki je branil tudi za najhujši teroristični napad v državi obsojenega Andersa Behringa Breivika, vztraja, da njegova stranka z izginotjem žene ni povezana. 164. najbogatejšega Norvežana naj bi že zaslišali. Kaj je povedal, ni znano.