V Nemčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa sredi marca odsvetovali vsa turistična potovanja po svetu. Nemške meje s sosednjimi državami so odprte samo za tovorni promet ter za delavce migrante ali ljudi s kakšnim nujnim razlogom.

Odprto po današnji odločitvi sicer ostaja vprašanje, kaj bo s potovanji v tujino med poletnimi počitnicami, ki se v nekaterih nemških zveznih državah začnejo konec junija.

Po trenutnih napovedih naj bi se letos nemški bruto domači proizvod znižal za 6,3 odstotka, poudarjajo viri v nemški koaliciji. To napoved naj bi še danes objavil nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier, poroča dpa.

Večji padec kot pred desetletjem

Padec bo še večji, kot ga je Nemčija zabeležila med globalno finančno krizo pred več kot desetletjem.

Sodeč po ocenah vlade pa se največje evropsko gospodarstvo do leta 2022 ne bo vrnilo na raven pred koronavirusno krizo. Medtem so vse glasnejše kritike vladnega odziva na epidemijo. Vodilni v podjetjih so v pismu, ki so ga poslali kanclerki Angeli Merkel, opozorili na "propad" podjetij in pozvali k jasnemu signalu, da se gospodarstvo kmalu spet pospeši.

Spomladanska napoved Altmaierja je temelj za fiskalne ocene v maju, ko naj bi se davčni prihodki po pričakovanjih zaradi trenutne krize zmanjšali. Finančni minister Olaf Scholz sicer načrtuje novo zadolževanje sicer fiskalno konservativne države v višini 156 milijard evrov.

Kljub rahljanju nekaterih ukrepov, ki jih je Nemčija sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so zaprtja podjetij, prepovedi potovanj in obsežni ukrepi socialnega distanciranja močno vplivali na nemško gospodarstvo. Še posebej močno so prizadeti letalski prevozniki, turistična industrija in restavracije, pa tudi trgovina in industrija. Nemška vlada je podjetjem že zagotovila več milijard evrov pomoči.