V ZDA zaradi novega koronavirusa več mrtvih kot v vietnamski vojni

V ZDA so do torka zvečer našteli več kot milijon primerov okužb z novim koronavirusom in 58.335 smrti zaradi bolezni covid-19. Mrtvih je sedaj več, kot je umrlo ameriških vojakov v vietnamski vojni. Ameriški predsednik Donald Trump sicer meni, da bo novi koronavirus izginil sam po sebi, tudi brez cepiva.

Število potrjenih okužb se je v ZDA v 18 dnevih podvojilo na 1.012.583 in jih je sedaj za tretjino vseh na svetu. Kar 30 odstotkov vseh je v državi New York, kjer so jih do torka zvečer potrdili 295.000, v mestu New York pa 162.000. V državi je umrlo 22.912 ljudi, v mestu 17.682.

V petek opozorilne stavke

Opozorilno stavko v petek, ko je mednarodni praznik dela 1. maj, napovedujejo zaposleni pri podjetjih Amazon, Instacart, Whole Foods, Walmart, Target, in FedEx, ki imajo v času pandemije novega koronavirusa povečan promet in ustvarjajo dobičke. Zahtevali bodo večjo varnost pri delu, plačane bolniške in dopuste ter višje plače.

Število žrtev novega koronavirusa v Braziliji preseglo 5000

V Braziliji so zabeležili že več kot 5000 smrtnih žrtev novega koronavirusa, je v torek sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Tudi ta država je po številu smrtnih žrtev covida-19 prehitela Kitajsko, kjer se je začel širiti smrtonosni virus.

V zadnjih 24 urah so v tej južnoameriški državi zabeležili 474 smrti zaradi koronavirusa, kar je največ doslej. Število smrtnih žrtev se je tako povzpelo na 5107. Za 1156 smrtnih primerov sicer še ugotavljajo, ali so bili umrli okuženi tudi z virusom sars-cov-2, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ministrstvo za zdravje.

V Španiji kazenska preiskava v domovih za starejše zaradi covida-19

V Španiji je covid-19 zahteval veliko življenj v domovih za starejše. Ker je v nekaterih umrlo veliko ljudi, v drugih pa sploh ni bilo okužb, so španski pravosodni organi sprožili kazensko preiskavo v 86 domovih, in sicer na podlagi pritožb svojcev varovancev in zaposlenih.

Med domovi, ki jih preiskujejo, jih je kar 40 v madridski regiji, kjer je med 8. marcem in 17. aprilom v domovih za ostarele zaradi covida-19 umrlo najmanj 1054 oskrbovancev, ki so jim potrdili okužbo. Lokalne oblasti pa menijo, da je zaradi covida-19 umrlo veliko več ljudi, ki večinoma niso bili testirani, ter navajajo podatek o 5688 mrtvih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V preiskavo je vključenih tudi 20 domov v Kataloniji, ki je v epidemiji za madridsko druga najbolj prizadeta regija v Španiji, kjer so v domovih za starejše potrdili 2621 smrti zaradi covida-19.

Predstavnik lokalnih oblasti madridske regije, ki je odgovoren za socialno politiko, Alberto Reyero priznava, da so vsi delali napake, saj domovi niso bili v zadostni meri pripravljeni na epidemijo. Izpostavil je težave pri izolaciji oskrbovancev, pomanjkanje zaščitne opreme za zaposlene, zamude pri pridobitvi testov.

Iz nekaterih domov so poročali o odhodu zaposlenih iz strahu pred okužbo ali ker so se okužili z novim koronavirusom, novih delavcev pa niso mogli najti ali pa so jih zelo težko.

V Italiji še vedno upada dnevno število smrtnih žrtev covida-19

V Italiji še vedno upada dnevno število smrtnih žrtev covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 323 smrtnih žrtev, v torek jih je bilo 382. Skupno je od začetka epidemije v državi koronavirusni bolezni 19 podleglo 27.682 ljudi.

V Rusiji že skoraj 100.000 okuženih z novim koronavirusom

V Rusiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 5841 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Skupno so doslej v Rusiji potrdili 99.399 okužb z novim koronavirusom, samo v Moskvi več kot polovico, 50.646, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil ruski krizni center za boj proti novemu koronavirusu.

Švicarske oblasti: Majhni otroci smejo objemati stare starše

Švicarske oblasti so danes nekoliko spremenile varnostne nasvete glede ravnanja ob pandemiji novega koronavirusa. Kot so sporočile, je varno, če otroci, ki so mlajši od 10 let, objemajo svoje stare starše.

V Turčiji šole ostajajo zaprte do konca maja

V Turčiji bodo v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom šole ostale zaprte do konca maja, tako da bo pouk še naprej potekal na daljavo, je danes sporočil turški minister za izobraževanje Ziya Selcuk.