Trg nasproti ruskega veleposlaništva v Pragi se je skoraj sto let, od leta 1925, imenoval Trg pod kostanji. Letos pa je dobil novo ime. S podporo praškega župana Zdeneka Hriba so ga februarja, na peto obletnico umora vodilnega ruskega opozicijskega politika, preimenovali v Trg Borisa Nemcova. Po navedbah čeških medijev, ki se sklicujejo na vire v tajnih službah, je to morda razlog, da se je župan Hrib zdaj znašel v policijskem varovanju, skupaj s še enim lokalnim politikom. V ponedeljek je Hrib potrdil, da ga že nekaj tednov varujejo, in sicer zaradi grožnje njegovemu življenju: »To je odločitev policije, sam ne morem komentirati razlogov.« Pred tem naj bi ga zasledovali.

Preimenovanje trga pred ruskim veleposlaništvom po Nemcovu je bilo vsekakor mogoče razumeti kot provokacijo na račun Moskve glede na to, da je bil Nemcov oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina in je tik pred umorom z več streli iz pištole na mostu v središču Moskve pozival k protestom proti ruski vpletenosti v vojno v Ukrajini. Rusko veleposlaništvo je po preimenovanju trga začelo uporabljati le en naslov namesto prejšnjih dveh – umaknilo je tistega, ki se je prej glasil Trg pod kostanji.

Hrib (38 let), član Piratske stranke, je dal preimenovati tudi promenado v bližini omenjenega parka po Anni Politkovski, leta 2006 ubiti ruski novinarki, ki je kritično poročala o dogajanju v Čečeniji.

O možu z ricinom

Češka revija Respekt je v nedeljo celo poročala, da je pred tremi tedni (torej približno v času, ko naj bi začeli varovati Hriba) v Prago pripotoval moški z ruskim potnim listom, ki je v kovčku nosil smrtonosni strup ricin. Na letališču naj bi ga pričakalo vozilo ruskega veleposlaništva, češke tajne službe pa so vedele za dogajanje, navaja revija. Dodaja, da so obveščevalci ocenili, da »Mož z ricinom«, (kot so tudi naslovili članek) predstavlja neposredno grožnjo dvema češkima politikoma. Poleg Hriba naj bi bil to še Ondrej Kolar, vodja praškega šestega okrožja, ki je dal odstraniti spomenik poveljnika sovjetske Rdeče armade na vzhodni fronti Ivana Koneva, ki je bil prvi poveljnik zavezniških sil, ki je leta 1945 vkorakal v Prago. Spomenik je tam stal od leta 1980, za mnoge Čehe pa je sporna osebnost, ker je vodil zatiranje madžarske revolucije leta 1956 in bil udeležen pri zatiranju praške 1968.

Češke oblasti niso komentirale navedb Prospekta. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov jih je označil za še eno lažno novico.

Župan češke prestolnice je s svojimi potezami razjezil tudi Kitajsko. Januarja je Prago pobratil s Tajpejem, prestolnico Tajvana, ki ga ima Kitajska za svoje ozemlje. Šanghaj, ki je bil dotlej tudi pobraten s Prago, je to sodelovanje takoj prekinil, Kitajska pa se je odzvala z uradno izjavo, da se je češka prestolnica močno vpletla v notranje zadeve Kitajske.

Še pred tem je Hrib zavrnil zahtevo kitajskih oblasti, naj onemogočijo udeležbo tajvanskega diplomata na dogodku, ki je potekal v mestu. Nasprotno, pred mestno hišo so razobesili tajvansko zastavo. Hrib je odvrnil, da vprašanje ene Kitajske ni nekaj, kar bi zadevalo mestne oblasti, obenem pa trdi, da njegove poteze – tudi preimenovanje trga po Nemcovu – izražajo podporo človekovim pravicam. ba, agencije