LeBron James (košarka)

LeBron James bo šel v zgodovino kot eden najboljših košarkarjev vseh časov. Najboljši? Težko. A ne povsem nemogoče. Za to bi »kralj James« potreboval vsaj še dva šampionska prstana in prvo mesto na lestvici strelcev vseh časov. Pri 35 letih je bil v letošnji sezoni na zelo dobri poti, da si z LA Lakers zagotovi četrti naslov prvaka v ligi NBA, hkrati pa je kazal izjemne predstave. S soigralci je bil ob prekinitvi z 49 zmagami in le 14 porazi na prvem mestu zahodne konference, nato pa mu je koronavirus prekrižal načrte. Kaj bo s sezono, se ne ve, a dejstvo je, da bo James kmalu star 36 let in da posledicam staranja ne bo mogel uiti. Udarec utegne utrpeti tudi njegov lov na vrh lestvice strelcev v zgodovini lige NBA. Trenutno je na tretjem mestu s 34.087 točkami, za prvim Kareemom Abdulomom Jabbarjem (38.387) pa zaostaja za okroglih 4300 točk.

Liverpool (nogomet)

Predstavljajte si, da kar 30 let niste osvojili državnega prvenstva, nato pa vam gre v letošnji sezoni vse kot maslu in imate devet krogov pred koncem neverjetnih 25 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Ali z drugimi besedami – ste že prvak. Nato pa udari pandemija koronavirusa in vse skupaj pokvari. Da, tako je biti v koži nogometašev in navijačev Liverpoola. Ali se bo angleško prvenstvo lahko končalo na zelenicah, trenutno ne ve nihče. Strahove Liverpoola je nekoliko omilil predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je dejal, da bo v prvenstvih obveljal trenutni vrstni red, če nadaljevanje ne bo možno. A za Liverpool občutek enostavno ne bo isti.

Atalanta (nogomet)

Zgodba Atalante je neverjetna zgodba nogometnega palčka iz Bergama, ki pod vodstvom trenerja Giana Piera Gasperinija – ta je klub prevzel leta 2016 – piše zgodovino. Lansko sezono se mu je prvič uspelo prebiti v ligo prvakov. Atalanta je nato postala prvi klub v zgodovini tekmovanja, ki se je v izločilne boje prebil po uvodnih treh zaporednih porazih. Pod vodstvom izjemnega Josipa Iličića je v osmini finala odpihnila še Valencio, nato pa je njeno pot ustavil koronavirus. Če se bo tekmovanje nadaljevalo, je vprašanje, v kakšni formi bo Atalanta, medtem ko je jasno, da bi bila ob normalnih okoliščinah tekmec, ki si ga ne bi želel nihče.

Novak Đoković (tenis)

Kljub temu da po rojstvu otrok vse več časa posveča družini in vse pogosteje izjavlja, da tenis ni več najpomembnejša stvar v njegovem življenju, je jasno, da Novaka Đokovića pri skoraj 33 letih naprej žene le ena sama misel – da bi na vrhu lestvice osvojenih grand slamov ujel ali prehitel Rogerja Federerja. Švicar jih je v še aktivni karieri osvojil 20, Đoković je trenutno pri 17. Vmes pa je prav tako še vedno aktivni skoraj 34-letni Rafael Nadal. A izmed omenjene trojice je fizično najbolje pripravljen prav Đoković, ki ga je koronavirus ustavil morda celo na vrhuncu moči. Srbski teniški igralec je že ostal brez odpadlega turnirja v Wimbledonu, kjer bi bil prvi favorit za zmago, vprašanje pa je, kaj bo s preostalimi turnirji v letošnji sezoni. Ob tem je udarec doživel tudi Đokovićev napad na vrh skupnega števila tednov kot številka ena na lestvici ATP. Federer je na prvem mestu s 310, Đoković pa na tretjem z 282.

Serena Williams (tenis)

Pri skoraj 39 letih je Serena Williams le en grand slam oddaljena od Margaret Court, ki jih je v karieri do zdaj pri ženskah zbrala največ, in sicer 24. Williamsova se je na zadnjih sedmih turnirjih velike četverice štirikrat prebila do velikega finala, a ga ni osvojila že tri leta. Tudi na zadnjem v Avstraliji ji ni šlo najbolje, saj je izpadla že v tretjem krogu. Mlajša od sester Williams bi teniški lopar bržkone že pospravila v kot, če ne bi bila tako blizu zgodovinskemu dosežku. Kakšne posledice bo pandemija koronavirusa pustila na njeni zapuščini, še ni jasno, a zagotovo ji poti do morebitnega naslova najboljše teniške igralke vseh časov ni olajšala.

Aleksander Ovečkin (hokej na ledu)

Minilo je 21 let, odkar je Wayne Gretzky dosegel zadnjega od neverjetnih 894 golov v karieri v ligi NHL. Od takrat mu je približal le Jaromir Jagr, ki je končal pri 766. A nato je prišel Aleksander Ovečkin, ki je že pri vsega 20 letih dosegel 52 golov v sezoni, prvi od osmih, v kateri je presegel 50 doseženih golov. Bil je sredi devete, saj je enajst tekem pred koncem dosegel že 48 zadetkov, ko je udaril koronavirus. Ovečkin, ki bo septembra dopolnil že 35 let, je na večni lestvici strelcev na osmem mestu s 706 goli, trenutna pandemija pa predstavlja velik udarec za njegov morebitni naskok na vrh.

Tom Brady (ameriški nogomet)

Po 20 letih pri New England Patriots in šestih naslovih prvakov je Tom Brady v zgodovini ameriške nogometne lige NFL zapisan kot eden najboljših, če ne najboljši podajalcev vseh časov. Po koncu lanske sezone je pri 42 letih prvič v karieri postal prost igralec in se odločil, da podpiše dvoletno pogodbo s Tampa Bay Buccaneers. »Vseeno mi je za mojo zapuščino. Takšen pač sem,« je povedal, ko so ga vprašali, zakaj se ni enostavno upokojil. Morda razlog vseeno tiči v tem, da bi s sedmim naslovom prvaka postal edini igralec v zgodovini, ki bi mu to uspelo. A zaradi koronavirusa je to zdaj še dodatno postavljeno pod vprašaj.

Lewis Hamilton (formula 1)

Šestkratni svetovni prvak Lewis Hamilton se je pripravljal na zgodovinsko sezono, v kateri bi imel možnosti na vrhu večne lestvice ujeti Michaela Schumacherja, ki je bil svetovni prvak sedemkrat. A le dva dneva pred prvo dirko v sezoni je bila zaradi koronavirusa odpovedana VN Avstralije, od tedaj pa sta enako usodo doživeli še VN Monaka in VN Francije, medtem ko je bilo sedem dirk prestavljenih. Vprašanje je, kaj bo z letošnjo sezono, kot tudi, kaj to pomeni za naskok 35-letnega Britanca na naziv najboljšega dirkača v formuli 1 vseh časov.

Pripravil: Gregor Terzič, fotografije: AP, Reuters, DPA, Alenka Žavbi, wikipedia