Sredi januarja so celjski policisti in kriminalisti stopili na prste dvema Celjanoma, starima 29 in 41 let, ki sta se ujela v zanko po ropu bencinskega servisa na Ljubljanski cesti v Celju. S kazensko ovadbo zaradi suma storitve štirih ropov, poleg že omenjenega še ropov pošt na Vranskem in na Teharjah ter ropa bencinskega servisa v Šempetru, so ju privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Celju, ta pa je zanju odredil pripor.


»Z nadaljnjim zbiranjem obvestil smo ju ovadili še za 12 ropov. Preiskavo enega, in sicer ropa bencinskega servisa v Celju 30. avgusta 2018, pa smo odstopili specializiranemu državnemu tožilstvu,« je danes sporočila Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje. Tam so razkrili še, da imata omenjena Celjana, neuradno gre za nekdanjega policista 41-letnega Aleša D. ter njegovega pajdaša 29-letnega Dejana K., na vesti, poleg že omenjenih, še vrsto odmevnih ropov, ki sta jih od septembra 2018 izpeljala vse od Ljubljane do Maribora.

Bencinske črpalke, pošte, lokal…

Njune tarče so bili bencinski servisi v Ljubljani, kjer sta oropala kar dva, pa po eden v Mariboru, Celju, Štorah in Dramljah, novembra in decembra 2018 sta bili njuni tarči tudi pošti v Celju in Velenju. Sredi januarja lani sta se lotila pošte, maja pa še bencinskega servisa v Mariboru, avgusta lani pa celo gostinskega lokala v Celju in septembra še enega bencinskega servisa na območju Celja. »Vse kaže, da sta se osumljena izjemno dobro pripravila na izvrševanje kaznivih dejanj, si večkrat podrobno ogledala posamezne lokacije, pri izvršitvi ropov pa razdelila vloge. Večine ropov sta se lotila tik pred zaprtjem ali ravno v času zaprtja, pri tem pa ravnala brezkompromisno in od zaposlenih denar izsilila z grožnjami. Pridobila sta več kot 150.000 evrov protipravne premoženjske koristi,« razkriva Trbulinova.

Travme zaposlenih

In še: »Več oškodovank in oškodovancev je zaradi uporabe sile in groženj med ropi doživelo hude travme, nekateri so po ropih iskali zdravniško ali psihološko pomoč, koristili bolniški stalež, nekateri pa celo prenehali opravljati svoje delo.« Osumljena sta še vedno v priporu, zbiranje obvestil o njunih morebitnih drugih kaznivih dejanjih pa celjski policisti in kriminalisti še nadaljujejo.

Že včeraj smo poročali, da so na celjskem okrožnem državnem tožilstvu razkrili, da sta oba Celjana osumljena 15 kaznivih dejanj ropov, kaznivega dejanja nevarne vožnje v prometu ter preprečitve uradnega dejanja uradni osebi pa je dodatno osumljen 41-letni nekdanji policist, ki je sedel za volanom svojega vozila, s katerim sta s pajdašem poskušala pobegniti po januarskem ropu. Med begom pred možmi v modrem je 41-letnik z divjo vožnjo vse od Celja do Slovenskih Konjic, kjer so ju ustavili šele s stingerjem, ogrožal tudi druge udeležence v prometu, med begom pa poškodoval več policijskih vozil ter vozil drugih, nič hudega slutečih voznikov. Tudi obtožnico naj bi na celjskem sodišču že prejeli, a ta še ni pravnomočna.