Na včeraj objavljenih video posnetkih, o katerih se je razpisala večina ameriških medijev, vidimo hitro premikajoče se objekte in slišimo glasove članov ameriške flote, ki komentirajo hitrost premikanja in ugibajo, ali gre morda za brezpilotno letalo.

Posnetke je že pred tem objavila zasebna družba To The Stars Academy of Arts & Sciences, in sicer decembra 2017 in marca 2018, ameriška mornarica pa je njihovo pristnost potrdila septembra 2019.

Kot so sporočili, jih objavljajo šele sedaj, »da bi odpravili napačne predstave javnosti glede tega, ali so posnetki, ki krožijo, resnični ali ne,« je pojasnila tiskovna predstavnica Pentagona Sue Gough. »Obenem smo ugotovili, da uradna objava teh nerazvrščenih posnetkov ne more razkriti nobenih občutljivih podrobnosti o naših vojaških zmogljivostih,« je dodala.

Leta 2012 v ZDA prenehali financirati preučevanje letalskih srečanj z neznanimi predmeti

Omenjeno zasebno družbo, ki je prva objavila sedaj uradne posnetke, je soustanovil pevec skupine Blink-182 Tom Delonge, družba pa se ukvarja s preučevanjem podatkov o neznanih zračnih pojavih.

Pentagon je v preteklosti že obširneje preučeval posnetke letalskih srečanj z neznanimi predmeti v okviru tajnega programa, ki je deloval med leti 2007 in 2012, ko so izvajanje programa prekinili, saj so sklenili, da imajo druge prioritete, ki bi jim lahko namenili financiranje, je poročal CNN. Kljub temu je nekdanji vodja tajnega programa Luis Elizondo za CNN pred tremi leti dejal, da osebno verjame, »da obstajajo zelo prepričljivi dokazi, da morda nismo sami.«

»Ta letala - poimenujmo jih letala - imajo lastnosti, ki jih ne beležimo v ameriškem inventarju niti v nobenem tujem inventarju, o katerem smo obveščeni,« je povedal Elizondo. Sam se je leta 2017 umaknil z ministrstva za obrambo ravno zaradi nasprotovanja tajnosti samega programa in ukinitvi financiranja.